Dostupni linkovi

Ministarstvo finansija: Predlog budžeta racionalan i štedljiv


Vlada Srbije, foto: Vesna Anđić
Vlada Srbije, foto: Vesna Anđić
Vlada Srbije usvojila je predlog budžeta za 2012. godinu, kojim su predviđeni prihodi od 750 milijardi dinara, a rashodi od 890 milijardi.

Deficit republičkog budžeta iznosiće 140 milijardi dinara, a deficit konsolidovanog budžeta, koji uključuje republički budžet i budžete lokalnih samouprava, biće 152 milijarde dinara, što je 4,25 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda. Predlog se u petak dostavlja skupšini na usvajanje.

Predstavljajući predlog, državni sekretar Ministarstva finansija, Dušan Nikezić, rekao je da je budžet "realan, racionalan, štedljiv i da sadrži ekonomski antikrizni paket" za narednu godinu.

"Budžet je dobro izbalansiran i omogućiće zakonska povećanja plata i penzija i socijalnih davanja u narednoj godini. Takođe će Vlada i u narednoj godini nastaviti sa merama podrške privredi i poljoprivredi kako bi se obezbedilo dalje privlačenje stranih direktnih investicija, povećanje izvoza i zapošljavanja kao neophodni preduslovi za povećanje životnog standarda građana", istakao je Nikezić.
Ilustracija
Ilustracija

Da li će predlog biti izglasan u obliku u kom je upućen u Parlament, još nije izvesno.

Ipak, u vladajućoj koaliciji kažu da, iako će biti preganjanja političkih stranaka, to zapravo normalan politički proces, te da se ne očekuju nikakve spektakularne stvari.

Ipak, jedna od stranaka vladajuće koalicije, Savez vojvođanskih Mađara, najavljuje da će podrška budžetu zavisiti od toga da li su u njemu ispoštovani visina i struktura sredstava namenjenih finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.

Funkcioner SVM-a, Balint Pastor, za RSE je rekao da je još rano za ocenu vladinog predloga, ali da se nada da će Vlada, kako kaže, poštovati svoju obavezu kada je reč o sredstvima namenjenim Vojvodini. O tome su predstavnici te partije, u četvrtak razgovarali sa Nikezićem, rekao nam je Pastor.

"Za nas je i dalje bitno da Vojvodina dobije ona sredstva koja joj pripadaju po Ustavu Srbije, znači sedam posto republičkog budžeta i tri sedmine za kapitalna izdvajanja na teritoriji autonomne pokrajine. Državni sekretar je pre nego što je Vlada usvojila Predlog zakona o budžetu za sledecu godinu izložio glavne cifre nacrta budžeta i mi očekujemo poštovanje svih onih odredbi Ustava koje govore o finansiranju nadležnosti Vojvodine i ako će to tako biti, onda ćemo podržati budžet", kazao je Pastor.
XS
SM
MD
LG