Dostupni linkovi

Ministarstvo za RSE: Predlog eksterne kontrole pravosuđa nije nov


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nacrt ustavnih amandmana predviđa uspostavljanje mehanizma eksterne kontrole sudske vlasti, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde Srbije na upit Radija Slobodna Evropa (RSE), a povodom izjave državnog sekretara tog Ministarstva Radomira Ilića koji je rekao da Ustav Srbije mora da se menja kako bi pravosuđe dobilo eksternu kontrolu, jer su sudstvo i tužilaštvo postali "neodgovorna grana vlasti".

Kritikujući rad pravosuđa, Ilić je za TV Prva naveo primer Francuske u kojoj, kako je rekao, sudije i tužioce postavlja predsednik države.

„A kod nas umesto predsednika, umesto da recimo predsednik (Srbije Aleksandar op.a.) Vučić postavlja sudije, ovde imamo da oni koji sede sa kriminalcima u hotelu Šumadija (to rade)“, rekao je Ilić.

Iz Ministarstva pravde za RSE navode da bi „eksterna kontrola predstavljala kontrolu (pravosuđa) od strane građana, i to „kroz izbor i rad pet članova budućeg Visokog saveta sudstva (VSS) iz redova istaknutih pravnika, koje bira Narodna skupština na javnom konkursu“.

„Nacrt predviđa da budući VSS ima 10 članova, od kojih će pet nezavisno i neposredno birati sudije, dok će drugih pet članova birati Narodna skupština na osnovu javnog konkursa iz redova istaknutih pravnika“, navodi Ministarstvo.

U odgovoru se kaže i da predlog uvođenja eksterne kontrole pravosuđa nije nov, već da je to „postojeći predlog definisan Nacrtom ustavnih amandmana koje je izradilo Ministarstvo pravde, a pozitivno ocenila Venecijanska komisija“.

Deo stručne javnosti u Srbiji kritikovao je izjavu državnog sekretara Ministarstva pravde uz ocene da je ona suprotna zvaničnoj politici kojom se država u pristupnim pregovorima sa EU obavezala da će smanjiti politički uticaj na pravosuđe.

XS
SM
MD
LG