Dostupni linkovi

Hrvatski prosvjed Srbiji zbog spomen ploče zapovjedniku JNA u Vukovaru


Igor Mirović na otkrivanju spomen ploče Mladenu Bratiću u Novom Sadu
Igor Mirović na otkrivanju spomen ploče Mladenu Bratiću u Novom Sadu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu, kojom je, kako su naveli na zvaničnoj stranici, izrazilo najoštriji prosvjed zbog otkrivanja spomen ploče Mladenu Bratiću, zapovjedniku snaga bivše JNA u novosadskom kompleksu Vojske Srbije 8. studenog 2019. godine.

"Prosvjednom notom Republika Hrvatska je osudila taj čin i ponovno je izrazila očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, čime se dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku. Republika Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća", naveli su iz MVEP-a.

Spomen ploču Mladenu Bratiću 8. studenog otkrili su predsjednik pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Na otkrivenoj spomen ploči osim imena Bratića navedeno je da je “poginuo na borbenom zadatku 4. novembra 1991.godine".

Otkrivanje ploče osudila je koalicija nevladinih udruga „Građanska Vojvodina“, koja je navela da je „Bratić zapovedao napadom na Vukovar i razaranjem toga grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj istoriji ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine".

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova podsjetilo je na kraju saopštenja da su ovakve odluke srbijanskih vlasti neprihvatjive i da su u suprotnosti s nastojanjima Hrvatske da, "bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku", izgrađuje dobrosusjedske odnose.

XS
SM
MD
LG