Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane Srbije za RSE: Nismo potpisali dokument protiv ruskog mešanja


Ministri odbrane Velike Britanije i Srbije Ben Wallace i Nebojša Stefanović tokom susreta u Beogradu 16. juna
Ministri odbrane Velike Britanije i Srbije Ben Wallace i Nebojša Stefanović tokom susreta u Beogradu 16. juna

Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da je tokom posete ministra odbrane Velike Britanije Bena Volasa (Ben Wallace) Beogradu 16. juna potpisan sporazum kojim se sprečava uticaj Rusije.

"Povodom netačnih medijskih napisa, a radi istinitog obaveštavanja javnosti Ministarstvo odbrane ukazuje da tokom posete ministra odbrane Velike Britanije Bena Volasa Srbiji, nije potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje Rusija, niti je ministar Volas bilo gde to izjavio", navodi se u pisanom odgovoru Ministartsva za RSE.

Britanski Telegraf objavio je prethodno da je Volas u intervjuu za taj medij izjavio da su tokom njegove posete Srbiji dve države potpisale značajan sporazum kojim se sprečava uticaj Rusije, kao i da će Britanija pomoći Srbiji da se odupre ruskom "zlobnom uticaju" i "manipulaciji".

"Jedini dokument koji su tokom posete potpisali potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i ministar Ben Volas jeste Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane. U navedenom Aranžmanu ne pominje se Ruska Federacija", navelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Volas je u Srbiji boravio 16. juna kada se sastao sa najvišim zvaničnicima, uključujući i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

Na sajtu Ministarstva odbrane Srbije tada je objavljeno saopštenje u kojem se navodi da su dva ministra potpisala Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, bez navođenja daljih detalja o sadržaju tog dokumenta.

"Predmet Aranžmana je razvoj bilateralne saradnje u oblasti multinacionalnih operacija, vojne obuke i obrazovanja, održavanje bilateralnih vežbi, razmatranje unapređenja saradnje u kopnenom i vazduhoplovnom domenu i sajber odbrani, jačanje mogućnosti za saradnju odbrambenih industrija i naučno istraživačkih institucija kao i međusobno pozivanje na godišnje vojne sportske manifestacije i takmičenja", navelo je 20. juna za RSE Ministarstvo odbrane Srbije.

Srbija i Rusija održavaju bliske odnose uprkos apelima zapadnih zemalja i Evropske unije Srbiji da, kao država kandidat za članstvo u EU, uskladi spoljnu politike sa evropskom.

Rusija takođe podržava napore srpskih zvaničnika da blokira članstvo Kosova u međunarodnim institucijama, a za uzvrat zvaničan Beograd odbija da uvede sankcije protiv Rusije.

Ovo je inače bila prva zvanična poseta britanskog ministra odbrane Srbiji, a dva ministra odbrane su tokom posete položila vence kraj spomen-kosturnice branilaca Beograda 1914-1918. godine i na Vojnom groblju Komonvelta.

Takođe su prisustvovali i Danu visokih zvanica na vežbi "Platinasti vuk 2021" u bazi "Jug" kod Bujanovca.

XS
SM
MD
LG