Dostupni linkovi

Ministarstvo odbrane Srbije: Sagovornik RSE je neobavešten


Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin

Ministarstvo odbrane Srbije zatražilo je od Radija Slobodna Evropa da objavi ispravku tvrdnji iznetih u tekstu pod naslovom “Vulin neobavešten o vojnim pitanjima”, u četvrtak 10. avgusta.

Reč je ocenama izvršnog direktora Atlanskog saveta u Srbiji Vlada Radulovića objavljenim u našoj fejsbuk i internet rubrici “Zašto”. Radulović se osvrće na insistiranja Ministarstva odbrane i ministra Aleksandra Vulina da se vojna vežba REGEX-18, koja će u Srbiji biti održana naredne godine, ne može odrediti kao NATO vežba.

U dopisu Ministarstvo poziva Radio Slobodnu Evropu (RSE) da, kako se navodi, “u tekstovima koje objavljujete vaši sagovornici ne vređaju Ministarstvo odbrane, politiku Vlade Srbije i ministra odbrane”.

Ministarstvo se poziva na Zakon o javnom informisanju i medijima Srbije i Kodeks novinara Srbije i sugeriše RSE da se ispravka objavi u celosti, zbog, podvlači se, “netačnih i tendecioznih tvrdnji” iznetih u navedenom tekstu.

U ispravci se pod naslovom “REGEX nije vežba članica NATO” navodi:

“Iz netačnih tvrdnji vašeg sagovornika u tekstu ‘Vulin neobavešten o vojnim pitanjima’ zaključuje se da je upravo vaš sagovornik nedovoljno obavešten o temi o kojoj govori.

Vežba REGEX-18 koja je planirana sledeće godine u Srbiji, rezultat je i nastavak vojne saradnje više zemalja u okviru regionalne inicijative pokrenute 2013. godine. I naziv REGEX – Regional exercise, ukazuje na njen regionalni karakter. Vežba se realizuje uz stručnu i delimičnu finansijsku podršku Komande združenih snaga Napulj, a izvodi se prema NATO standardima koje su prihvatile i sve države članice Evropske unije. Troškove učešća na vežbi snosi svaka zemlja učesnica za svoje pripadnike.

Bitno je ukazati na činjenicu da će na vežbi učestvovati i države koje nisu članice NATO, tako da REGEX nije NATO vežba, već oblik regionalne saradnje i obuke koji je od mnogo skromnijeg obima narastao na znatno veći broj država koje žele da budu deo te inicijative. Vežba se izvodi po NATO procedurama, ali je zemlja domaćin, u ovom slučaju Srbija, odgovorna za pripremu i izvođenje vežbe. Naglašavamo da REGEX-18 nije prva međunarodna vežba koja se prema NATO standardima realizuje u Srbiji. Prethodno su realizovane vežbe VIKING-14 i LOGOX-15, kao i jedan segment vežbe COMBINED ENDEAVOUR 2011.

Prva vežba u okviru regionalne inicijative REGEX održana je 2014. godine u Turskoj, uz učešće pet oficira Vojske Srbije. Sledeća vežba REGEX-15 realizovana je u Grčkoj uz učešće četiri oficira Vojske Srbije, a 2016. godine vežba je vealizovana u Banja Luci, Bosna i Hercegovina, uz učešće pet štabnih oficira i jednog voda Vojne policije Vojske Srbije. Ove godine vežba je planirana u Jordanu, uz učešće četiri štabna oficira Vojske Srbije.

To su činjenice i nema dileme da inicijativa REGEX predstavlja deo obuke na kojem Vojska Srbije učestvuje u okviru saradnje sa NATO na godišnjem nivou. Tu saradnju niti sporimo, niti negiramo, već otvoreno govorimo da će Vojska Srbije sarađivati sa svim armijama sveta radi razmene iskustva, bolje obučenosti i unapređenja operativnih sposobnosti. To se svakako odnosi i na NATO, s kojim Srbija, u okviru Partnerstva za mir, ima veoma razvijenu saradnju koju planiramo da unapređujemo kao vojno neutralna zemlja.

Naglašavamo da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije otvoreni za saradnju u oblasti obuke i izvođenja vežbi sa svim zemljama partnerima, prvenstveno vodeći računa pre svega o svojim interesima.

Zato smo i ponudili da u oktobru 2018. godine, Vojska Srbije bude domaćin izvođenja vežbe REGEX-18. Zamišljena je kao komandno-štabna vežba koja će biti podržana računarskim simulacijama na po temi ‘Rad komande multinacionalne brigade u multinacionalnim operacijama’, a biće izvedena u Centru za obuku putem simulacija u Beogradu. Do sada je učešće na vežbi potvrdilo 12 država članica Mediteranskog dijaloga, Partnerestva za mir i NATO, a više država najavilo je svoje učešće”, stoji u dopisu Ministarstva odbrane Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG