Dostupni linkovi

Ministarstvo kulture prekinulo saradnju sa „Nezavisnom kulturnom scenom Srbije"


Se
Se
Asocijacija „Nezavisna kulturna scena Srbije“, koja okuplja preko 90 nezavisnih kulturnih organizacija i pojedinaca, dobila je obaveštenje od Ministarstva kulture i informisanja o raskidanju Protokola o saradnji, potpisanog 2011. godine.

Protokol je predviđao saradnju između Ministarstva i civilnog društva u raznim oblastima kulture, poput njihovog uključivanja u donošenje odluka oko Nacionalne strategije za kulturu, odluka o prostorima za koji ne postoji tržišni interes, podrške za organizovanje kulturnih programa u manjim mestima…

“Taj protokol se uopšte nije bazirao na bilo kakvim finansijama i stoga je, čini mi se, još neverovatnije da se on i prekine”, rekla nam je Darka Radosavljević Vasiljević iz nezavisne umetničke asocijacije “Remont”, jedne od organizacija - osnivača asocijacije, koja je bila među potpisnicima Protokola o saradnji. Dopis ih je kaže, sve neprijatno iznenadio, ali i zbunio.

“Iznenadilo nas je stoga što je taj protokol zapravo bio samo kanal komunikacije, jedna da kažem, podrška saradnji koju smo mi inicirali u želji da sarađujemo sa Ministarstvom Kulture i da pomognemo svim našim kapacitetima – nezasvisna kulturna scena okuplja zaista jako veliki broj stručnih ljudi koji dobro poznaju i kulturnu politiku i procese u kulturi u međunarodnoj zajednici – znači mi smo se, pre svega ponudili za saradnju I na neki način se tada dogovorili sa ministarstvom da će oni, ukoliko budu u mogućnosti, pokušati da reše i neke naše probleme kao što su, na primer, olakšice za dobijanje prostora za rad, uključivanje u procese odlučivanja u kulturi, u radna tela, i tako dalje”, kaže Darka Radosavljević Vasiljević

Upravni odbor Asocijacije uputio je potom javno pismo ministru Ivanu Tasovcu i državnom sekretaru Dejanu Ristiću, koji je ispred Ministarstva i potpisao dopis o ukidanju saradnje. U pismu, između ostalog, navode da “tragikomično deluje da se rešavanje nagomilanih problema u zapuštenoj kulturi Srbije započinje poništavanjem Protokola”.

Kako ocenjuju, takvom odlukom “ministarstvo pokazuje nezainteresovanost za saradnju sa vaninstitucionalnim akterima u kulturi, na šta je po Zakonu o kulturi obavezno”.

Šta je bio povod da se ministarstvo odluči na takav potez, nije im jasno, kaže Dejan Ubović iz “Kulturnog Fronta”.

“Da budem iskren, baš ne bih mogao da kažem da sam razumeo zašto je prekinuto. Iz ovog dopisa Ministarstva Kulture, razlozi su vrlo, da kažem, široko postavljeni i generalno i rečnik je takav da u principu ne možete da dokučite da li postoji konkretan razlog. Ono što je navedeno kao konkretno jeste da je to kao zarad “opredeljenosti ka transparentnoj izgradnji insititucija kulture”, a ceo protokol potpisan sa tadašnjim ministrom (Nebojšom) Bradićem koji je bio na snazi tri godine je upravo imao za cilj da se institucije izgrađuju na pravi način, transparentno, uključivanjem civilnog društva i tako dalje. Tako da, pravi razlog se iz ovog pisma ne vidi”, kaže Ubović

U dopisu koji je asocijacija dobila od Ministarstva, a koji su objavili na svom veb-sajtu, između ostalog se navodi:

“Ministarstvo kulture i informisanja je svesno da se time odriče neposredne saradnje sa jednim užim brojem predstavnika civilnog sektora i pored punog saznanja i svesti o njihovom doprinosu gore navedenim zajedničkim ciljevima, ali upravo činjenica da se radi o organizacijama u kojima se ozbiljno promišljaju problemi kulture u raznim dimenzijama, dozvoljava uverenje Ministarstva kulture i informisanja da će raskidanje predmetnog protokola pred potpisnicima protokola biti prikazano i predstavljeno na način koji će omogućiti da, upravo i ove organizacije budu uključene u dalje promišljanje i implementaciju kulturne politike Republike Srbije, kako na strateškom, tako i na zakonodavnom i organizacionom nivou, a iznad i pre svega, kroz oblast stvaralaštva”, stoji u dopisu ministarstva Kulture.

Među članovima asocijacije „Nezavisna kulturna scena Srbije“ između ostalih su Centar za kulturnu dekontaminaciju, Remont, Art klinika, Seecult, KC Rex, KC Grad, Klupče, CK13, Lice ulice, Beldocs, Cirkosfera...

Dejan Ubović iz Kulturnog fronta, napominje da teško da se može govoriti o užem broju predstavnika civilnog sektora u kulturi, kako je to navedeno u dopisu.

“U ovom papiru o raskidanju Protokola se govori kao da je to uzak krug organizacija. Ja stvarno mislim da Nezavisna asocijacija okuplja veliku većinu organizcaija aktivnih u kulturi. Protokol je bio vrlo široko postavljen i pozitivan i prema Ministarstvu i prema civilnom društvu, dakle baš jedan pravi dokument o saradnji, tako da mi stvarno nije jasno zbog čega je došlo do ovoga. Ali, opet, nadam se da će doći do nekog dijaloga”, kaže Ubović.

Inače, asocijacija je, nakon što su primili dopis, ministarstvu uputila poziv za razgovor. Slične pozive slali su i ranije, pre nego što su dobili obaveštenje o raskidu saradnje, ali odogovra nije bilo, kaže nam Darka Radosavljević Vasiljević iz Remonta.

„Očekujemo da ćemo imati priliku da uživo porazgovaramo i sa ministrom i sa gospodinom Ristićem. Da pokušamo da im objasnimo, ukoliko nisu u stanju da percipiraju, koji je značaj nezavisne kulturne scene i produkcije i koliko je ona bitna za razvoj kulture, kao i da je jedan sasvim relevantan segment jedne opšte kulturne slike, jedne opšte kulturne produkcije“, rekla nam je Darka Radosavljević Vasiljević.

Povodom odluke o prekidu saradnje sa asocijacijom „Nezavisna kulturna scena Srbije“ kontaktirali smo Ministarstvo kulture i informisanja, ali do završetka ovog teksta nije odgovoreno na našu molbu za zvaničnom izjavom nekoga od nadležnih.
XS
SM
MD
LG