Dostupni linkovi

Ministarstvo državne uprave Srbije poručilo da 'nema fantomskih birača'


Studenti na protestu pred Ministarstvom državne uprave, Beograd, 25. decembar 2023.
Studenti na protestu pred Ministarstvom državne uprave, Beograd, 25. decembar 2023.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) saopštilo je da su tvrdnje o postojanju takozvanih "fantomskih birača" u Srbiji neistinite.

Opozicija protestuje od izbora 17. decembra tvrdeći da ih je vlast pokrala, između ostalog i fiktivnim prijavljivanjem na adrese u Beogradu svojih pristalica iz drugih mesta u Srbiji i inostranstva.

Po navodima CRTA-e, nevladine organizacije koja je posmatrala izborni proces, te ljude vlast je dovodila u Beograd da glasaju, na šta nemaju pravo ako tu zaista ne žive, zbog čega su nazvani "fantomskim biračima".

Iz ministarstva navode da je jedinstveni birački spisak (JBS) "uređeniji nego ikada" i da je od njegovog uvođenja 2012. obezbeđena puna kontrola, tačnost i ažurnost podataka.

"Evidencija prebivališta, odnosno boravišta, povezana je sa biračkim spiskom. Kada građanin promeni prebivalište, taj podatak se u roku od 24 časa ažurira od strane opštinske, odnosno gradske uprave jedinice lokalne samouprave", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su od 2019. sa biračkim spiskom povezane i matične knjige, tako da se kada lice premine u najkraćem roku briše iz biračkog spiska.

Iz Ministarstva su saopštili da je jedinstveni birački spisak "jedna od najažurnijih evidencija" u Srbiji.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je da je cilj okupljanja na poziv koalicije "Srbija protiv nasilja" da "silom preuzmu vlast u Srbiji".

Martinović je dodao da će "svom snagom da bude uz predsednika".

Na neregularnosti izbora ukazala je opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja (SPN), čiji je pravni tim imao uvid u deo biračkog materijala u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) Beograda.

Član Republičke izborne komisije (RIK) Tanasije Marinković rekao je 22. decembra da postoje lica koja se nalaze na pozivima za glasanje, a koje su građani prijavljivali tvrdivši da te osobe ne žive na tim adresama i da im nisu sugrađani.

"Čak 30 odsto birača je de fakto ostvarilo pravo glasa na ovim izborima, a uvidom u birački spisak naš tim je utvrdio da su to fantomski birači", rekao je Marinković.

On je dodao da to rađa ozbiljnu sumnju u uređenost biračkog spiska.

U Srbiji su 17. decembra održani parlamentarni i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući Beograd. Od tada opozicija u Srbiji protestuje tražeći ponavljanje izbora.

Policija razbila opozicioni protest protiv izbornih rezultata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
XS
SM
MD
LG