Dostupni linkovi

Ministarska križaljka u Federaciji: Nije manjak Bošnjaka nego je višak Srba


Lideri tri koalicione stranke u Federaciji BiH, Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić
Lideri tri koalicione stranke u Federaciji BiH, Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić

Dan nakon što je odgođena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije, na kojoj je trebala biti imenovana Vlada ovog entiteta, čini se da nikome nije jasno, pa ni političkim predstavnicima, kada će Federacija dobiti Vladu čiji je sastav u skladu sa Ustavom. Niko nije preuzeo odgovornost za novonastalu situaciju, a koalicioni partneri prebacuju lopticu jedni drugima.

Pompezno najavljeni dogovor o formiranju Vlade Federacije, te njenom imenovanju, 'pao je u vodu', jer koalicioni partneri - SDA, HDZ i DF - nisu vodili računa o Ustavu Federacije i o etničkom sastavu ministara. Prvo je bio manjak ministara iz reda bošnjačkog naroda, pa je utvrđeno da je sedam ministara Bošnjaka „ustavni minimum“.

Ali, pojavio se problem neustavnog broja Srba. Umjesto tri, koliko je propisano Ustavom Federacije, u novoj Vladi su predložena četiri ministra koji se izjašnjavaju kao pripadanici srpskog naroda. Zbog toga je dopredsjednik Federacije Milan Dunović povukao svoju odluku o imenovanju ove Vlade.

„HDZ se nije držao dogovora, jer dogovor je bio da Demokratska fronta predloži tri kandidata iz reda srpskog naroda. Postoji još jedan problem, a to je da je postignut dogovor da se ministar finansija izabere tako što će Hrvatska demokratska zajednica predloži kandidata, a SDA i DF trebaju dati saglasnost za imenovanje te osobe. Međutim, HDZ nije dobila odobrenje Demokratske fronte, niti je tražila saglasnost“, objasnio je Dunović.

Predstavnici Demokratske fronte u petak su poručili da neće dati saglasnost za formiranje Federalne Vlade sve dok HDZ BiH ne povuče kandidaturu ministrice iz reda srpskog naroda.

Potpredsjednik Demokratske fronte Emir Suljagić kaže da bi Federacija dobila Vladu za petnaest minuta, ukoliko HDZ umjesto ministra iz reda srpskog naroda predloži kandidata iz reda 'ostalih'.

Emir Suljagić
Emir Suljagić

„Ja sam bio na sastanku na kojem je Dragan Čović u ime HDZ-a i HNS-a pristao da imenuju ministra iz reda 'ostalih' i rekao je, citiram : 'Imamo čovjeka na umu, koji je 'pravi ostali', a ne izmišljeni 'ostali'. Poslije toga još jednom je dogovoreno da DF preloži tri ministra iz reda srpskog naroda i jednog ministra iz reda bošnjačkog naroda. I ono što se jučer dogodilo je drzak način pokušaja prevare i podmetanja, koje smo mi prozreli i na vrijeme osujetili“, kaže Suljagić.

Sve isto

„HDZ-u neće biti problem da Vladu dobijemo odmah, ali moramo znati šta je stvarno problem da ne bismo ponovo improvizirali. Učinit ćemo sve prije svega zbog onih koji to očekuju da dobijemo Vladu Federacije odmah u ponedjeljak ili utorak“, poručio je lider Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović.

Odgovornost za novonastalu situaciju nije niko preuzeo.

„Politička odgovornost je na predsjedniku i dopredsjednicima Federacije BiH, budući da su prvo potpisali Odluku o imenovanju Vlade, odnosno ministara, pa onda pravili uvid u etničku strukturu. Trebalo je to uraditi obrnuto“, ocjenjuje Dževad Hodžić, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BIH i predsjednik Ustavne komisije Parlamenta FBiH.

Prema Ustavu Federacije BiH predviđeno je da u Vladi Federacije BiH sjedi osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina, što nije ispoštovano. Zbog toga se u čudu našao i budući premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, inače kandidat SDA.

„Meni je to, jednostavno rečeno, stresno. Sad odjednom imamo propust koji nema veze sa realnim događajem“, ističe Novalić.

„Pregovori o formiranju vlasti su tekli kao političko ucjenjivanje. Prije svih, političko ucjenjivanje od strane Demokratske fronte i HDZ-a, pa i relativnog pobjednika izbora Stranke demokratske akcije.U takvom napetom pregovaranju, preciznije 'šibicarenju', nije se moglo voditi računa o temeljnim procedurama, pa prema tome ni o Ustavu“, kaže politički analitičar Enver Kazaz.

Pet mjeseci građani Federacije čekaju formiranje izvršne vlasti. Na pitanje da li su primijetili da Federacija, a ni država BiH nemaju Vladu, građani Sarajeva odgovaraju:

Građani o tome zašto nema vlasti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Kraj marta je bio krajnji rok za formiranje Vlade ovog entiteta, jer je u Federaciji trenutno na snazi Odluka o privremenom finansiranju. Kako su se koalicioni partneri dogovorili, nova Vlada trebala je usvojiti budžet za ovu godinu.

U novonastaloj situaciji, dovodi se u pitanje finansijska stabilnost Federacije. Međutim, predstavnici vladajućih stranaka uvjeravaju da budžet može donijeti i uslovno rečeno 'stara' Vlada.

XS
SM
MD
LG