Dostupni linkovi

Ministarka energetike Srbije sa nevladinim sektorom o izradi strategije u energetici


Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović na sastanku sa predstavnicima Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) u četvrtak, 17. februara.
Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović na sastanku sa predstavnicima Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) u četvrtak, 17. februara.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović, razgovarala je u četvrtak, 17. februara, sa predstavnicima Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) o učešću civilnog sektora u izradi strateških dokumenata u oblasti energetike.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva energetike, ministarka energetike Zorana Mihajlović je izjavila da postoji zajednički interes vladinog i nevladinog sektora, kada je reč o strateškom pristupu energetici.

"Nacionalni integrisani klimatski plan i strategija razvoja energetike predstavljaju najbitnija dokumenta za srpsku energetiku i u procesu njihove izrade učestvuju i organizacije civilnog društva, kao i u drugim radnim grupama koje je osnovalo Ministarstvo, poput radne grupe za energetsko siromaštvo", izjavila je ministarka energetike, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju predlozi instituta RERI i drugih organizacija su dobrodošli.

"Imaćemo više scenarija koji će uskoro biti predstavljeni javnosti. Ministarstvo je, kao i do sada, otvoreno za sve sugestije i predloge", rekla je Zorana Mihajlović.

Programski direktor RERI, Mirko Popović, dodaje se u saopštenju ministarstva energetike, založio se sa nastavak izrade strateških dokumenata o energetici.

"Pozdravljamo procedure koje je Ministarstvo sprovelo tokom donošenja zakonodavnog okvira, jer smatramo da je transparentnost procesa jako važna, kao i procedure koje su predviđene. Svakako smo zainteresovani da nastavimo komunikaciju i nadam se da ćemo razgovarati o našim sugestijama i ubuduće", rekao je Mirko Popović.

Nacrt integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu za period 2021–2030. godine (INEКP), kako je ranije najavilo ministarstvo energetike, definisaće ciljeve povećanja energetske efikasnosti u Srbiji, obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte za 2030. godinu.

Srbija je na međuvladinoj konferenciji 14. decembra, otvorila klaster broj 4 - Zelena agenda i održivo povezivanje. Tada je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre (Emanuele Giaufret) rekao da će otvaranje klastera 4 u pregovorima o pristupanju EU, povećati fokus Unije na ekološka pitanja u Srbiji.

XS
SM
MD
LG