Dostupni linkovi

Ministar: Nizozemska stroga, ali pravedna prema Hrvatskoj


Uri Rosenthal i Vesna Pusić u Zagrebu, 5. ožujak 2012.
Uri Rosenthal i Vesna Pusić u Zagrebu, 5. ožujak 2012.
Nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal je u posjeti Hrvatskoj.

Ukupni i politički odnosi dviju zemalja su dobri, ali ja težim tome da takvi postanu i naši gospodarski odnosi, kazao je Rosenthal.

Nizozemski parlament će o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom glasati kasnije tijekom godine.

„Za nizozemsku Vladu sve što je vezano uz Europsku uniju podrazumijeva načela strogosti i pravednosti,“ kazao je nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal nakon susreta s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

„Što se tiče Hrvatske, očekujemo ispunjavanje svih očekivanja koja se nalaze u mehanizmu monitoringa, nadamo se raspravi o ratifikaciji hrvatskog pristupnog sporazuma s Europskom unijom kasnije tijekom godine, a o rezultatu rasprave ne mogu spekulirati, jer je proces ratifikacije u nadležnosti parlamenta,“ kazao je Rosenthal, dodavši kako se monitoring odvija u poglavljima 23 - temeljna prava, 24 - pravosuđe i 8 - tržišno natjecanje.

Odluka će ovisiti o ocjeni izvješća o monitoringu nad Hrvatskom Europske komisije i Europskog vijeća.
Ministrica Vesna Pusić: Kriteriji visoki, ali kad se ispune to znači da smo spremni za funkcioniranje unutar europskih institucija.

„To su momenti na koje vrlo pozorno motrimo, i kada rezultati budu pozitivni, bez problema nastavljamo dalje“, istaknuo je on.

To isto načelo – strogi i pravedni – odnosit će se i na susjednu Srbiju kojoj je nedavno Europska unija dodijelila status kandidata, dodao je.

Evo kako je nizozemsko načelo 'strogi, ali pravedni' razumjela ministrica Pusić.

„.To znači da su kriteriji visoki, ali kad se ispune to znači da smo spremni za funkcioniranje unutar europskih institucija. Naše pravilo koje smo formirali s vremenom je vrlo slično: poslati pozitivne političke poruke i ispunjavati visoke kriterije u europskim reformama", kazala je Pusić.

Ona je izvijestila i kakvo je aktualno stanje s monitoringom Hrvatske do punopravnog članstva u Europskoj uniji.

„Završene su monitoring-tablice i posebno izvješće o poglavlju Pravosuđe i ljudska prava. Zadnji rok za ažuriranje podataka je 15. ožujka, kada to treba poslati Europskoj komisiji, a mi ćemo sa sadržajem našeg izvješća, koje će najvjerojatnije biti objavljeno u travnju, izvijestiti i veleposlanike država članica EU u Zagrebu“, navela je Pusić.

Arbitraža i pitanje granica

Inače, Nizozemska je uz Veliku Britaniju najsnažnije inzistirala na što oštrijem monitoringu Hrvatske do punopravnog članstva u Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine.
Vesna Pusić prilikom susreta sa ministrom vanjskih poslova Nizozemske, 5. ožujka 2012.
Vesna Pusić prilikom susreta sa ministrom vanjskih poslova Nizozemske, 5. ožujka 2012.

„I arbitraža je za ljude, ali naš cilj je riješiti pitanje granica u svim slučajevima gdje taj problem postoji – bilateralno,“ kazala je ministrica Pusić na pitanje misli li da bi otvorena granična pitanja sa Bosnom i Hercegovinom trebalo riješti arbitražom.

„U slučaju Bosne i Hercegovine 98 posto granice je riješeno ili preliminarno dogovoreno, i ja se nadam da ćemo biti u stanju riješiti i dogovoriti bilateralno i cijelu granicu. Kao što sam rekla, arbitraža je za ljude, ali bolje bi bilo da smo u stanju riješiti to bilateralno. Moj stav je bio takav i sa Slovenijom, ali na žalost smo došli do toga da nije bilo drugog nego arbitraža. To ne znači da je arbitraža najbolje rješenje, nego je to ono koje uvijek na kraju postoji kao zadnja mogućnost“, kazala je ministrica.

Dvoje ministara razgovaralo je i o uključenju Hrvatske u nizozemsko-slovačku inicijativu za Tunis koja bi se sastojala od prijenosa hrvatskih iskustava u izgradnji institucija zemljama južnog Mediterana zahvaćenih "arapskim proljećem".

Prema priopćenju nakon razgovora sa predsjednikom Josipovićem, ministar Rosenthal očekuje da će proces ratifikacije nakon što se ocijene rezultati monitoringa ići svojim redovitim tokom. U kontekstu preostalih obveza razgovaralo se o reformi pravosuđa kao i o suđenjima za ratne zločine. Razgovaralo se i o pravima manjina koja su riješena na primjeren način, te je ukazano na važnost daljeg jačanja tolerancije prema svim manjinama, navodi isti izvor.
XS
SM
MD
LG