Dostupni linkovi

Ministar unutrašnjih poslova Kosova za incidente na severu optužuje bivše srpske policajce


Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je izjavio da su vlasti incidente na severu okarakterisale terorističkim napadima.

On je poručio da je policija procenila da oni predstavljaju "napad na ustavni poredak, promovisanje terorističkih akata, izvršenje terorističkih akata, podmetanje požara i posedovanje oružja".

Šef Policije je na konferenciji za novinare u Prištini rekao i da su, na osnovu do sada prikupljenih podataka sa terena od strane policije ili obaveštajnih službi, neki od "kriminalaca" ranije bili deo kosovske policije.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, neki od njih su bivši pripadnici kosovske policije, ne kažem svi, ali neki su od zvaničnika koji su nedavno podneli ostavke", rekao je Svečlja.

Pripadnici srpske zajednice na severu Kosova su početkom novembra napustili Policiju u znaku protivljenja odluci Vlade Kosova da sprovede odluku o preregistraciji vozila sa srpskih na kosovske tablice.

Napuštene su i pravosudne kosovske institucije, a gradonačelnici u četiri opštine na severu su podneli ostavku.

Svečlja je naveo da su tokom napada korišćene šok bombe, ručne bombe i vatreno oružje, te dodao da vlasti rade na tome da se svi umešani privedu pred lice pravde.

Policija Kosova je 6. decembra bila u pratnji službenika opštinskih izbornih komisija koji su trebali da izvrše prireme za vanredne izbore 18. decembra, ali su bili sprečeni u tome.

Prema tvrdnjama kosovske policije "maskirani pojedinci i grupe su oštetili kancelarije opštinskih izbornih komisija na severu Kosova", upotrebljavajući "opasna sredstva, uključujući ručne bombe jugoslovenske proizvodnje". Nije bilo povređenih.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti su osudili incidente i poručili da iza njih stoje "kriminalne grupe koje finansira i režira Srbija".

Ranije je američki ambasador u Prištini Jeffrey Hovenier rekao da bezbednost svih građana Kosova "mora da bude najveći prioritet", kao i da trenutno nema uslova za održavanje izbora na severu Kosova.

Svečlja je rekao da kosovska policija ima kapaciteta da organizuje izborni proces, dok je iz Predsedništva rečeno da će se o odlaganju datuma izbora na severu Kosova odlučiti samo ako o tome daju ocenu bezbednosna i izborna tela.

XS
SM
MD
LG