Dostupni linkovi

Ministar turizma: Centar Budve je uništen


Budva
Budva
Ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić kazao je da je centar Budve u urbanističkom smislu devastiran, odnosno uništen i tako samo potvrdio ono što može da primijeti svaki stanovnik tog grada i turista. Ministar je u razgovoru sa studentima arhitekture izjavio da taj prostor treba prepustiti njemu samom, onome što je uradio, kako je kazao - jedan profesor beogradskog univerziteta, aludirajući na arhitektu Miodraga Ralevića.

Pitali smo ministra Sekulića ali i predsjednicu Mjesne zajednice Stari grad, Boženu Jelušić da li odgovornost za urbanistički haos u Budvi može da snosi jedan arhitekta sa strane ili su za to u najvećoj mjeri odgovorni država koja je to godinama tolerisala, kao i halapljivost vlasti i građevinara u Budvi.

Ono na šta unazad dvije decenije upozoravaju pojedini stanovnici Budve, eksperti iz oblasti prostornog planiranja i urbanizma potvrdio je i ministar turizma i održivog razvoja.

Ono što je saopštio u srijedu budućim arhitektama u Podgorici, potvrdio je i u razgovoru za RSE.

"Saopštio sam da je prostor Budve devastiran, da estetski i funkcionalno ne odgovara, prije svega stanovnicima Budve, ali bih sa druge strane naglasio da Budva donosi pola turističkog prihoda Crne Gore. Saopštio sam i to da radimo plan posebne namjene primorja koji će spriječiti buduću devastaciju prostora, posebno na tačkama koje su do danas izbjegle devastaciju. Često čujemo u javnosti devastiran i ja sam postavio retoričko ali logično pitanje zašto bi smo, ako je centar Budve devastiran štitili neko brdo iznad Budve. Naravno, ne smatrajući da brdo treba uništavati", kaže Sekulić.

Budući da je Sekulićeva ocjena o urbanistički uništenom centru Budve prva koja se iz vlasti ikada čula na tu temu, za komentar smo zamolili Boženu Jelušić, predsjednicu Mjesne zajednice Stari Grad i predstavnicu jedne od najstarijih budvanskih porodica.

"Ovakva jedna prilično cinična izjava koja Budvu prepušta i dalje samoj sebi je u stvari ono što nama građanima najteže pada, konkretno meni koja još od 1992. godine u jednom društvu za bolji grad pokušavam ovo isto da kažem i to je upravo slika koliko je državu i nadležne organe uopšte briga za mišljenje civilnog sektora, za njegov udio, za ono što su oni pokušali da urade, doprinesu ili učestvuju u onome što je bilo kreiranje politika za dalji razvoj grada", kazala je Jelušić.

Krivi i vlast i građani

Ministar Predrag Sekulić smatra da devastirani prostor u centru Budve treba prepustiti samom sebi, onome što je uradio jedan profesor beogradskog univerziteta, što je bila aluzija na arhitektu Miodraga Ralevića, obrađivača DUP Budva centar prema kojem je dozvoljena gradnja 20-setospratnica u srcu tog primorskog grada.

Da li se odgovornost za urbanistički haos u Budvi može pripisati jednom arhitekti ili je za to odgovorna i država i opština Budva u kojoj je DPS na vlasti.

"Što se prostora tiče svi zajedno snosimo odgovornost. Neko više, neko manje a ja najviše kao ministar urbanizma. Lokalna samouprava najčešće nije vlasnik zemljišta na kojem se gradi ili je vlasnik manjeg dijela tog zemljišta dok su uvelikom dijelu vlasnici fizička i pravna lica koje su, kako to danas kažemo investitori. Dozvolićete da primijetimo da je i tržište odrađivalo svoj dio svoj dio kada je način razmišljanja o prostoru u pitanju. Ne možemo sada reći da je opština to željela da uradi, ne. Znači, opština to nije željela ili možda ne u tom obimu ali nemamo pravo da zakinemo ni privatne investitore za ono što je valotizacija njihove imovine", kazao je Sekulić.

I pored brojnih pokušaja da dobijemo odgovor da li je DUP Budva centar uradio po sopstvenom nahođenju ili po idejama čelnih ljudi u tom radu, profesor arhitekture na beogradskom univerzitetu Miodrag Ralević nije odgovarao na naše telefonske pozive kao ni predsjednik OO DPS Budva Boro Lazović i predsjednik budvanske skupštine Lazar Rađenović.

Božena Jelušić proširuje krug odgovornosti za urbanistički haos i ističe halapljivost za zaradom na uštrb kvalitetnog prostornog planiranja.

"Odgovornost je i na građanima i njihovoj halapljivosti. Mislim da se tu ni građani, ni država, ni vlast nijesu mnogo razlikovali. Ali je druga stvar ako je tu država da tu vašu halapljivost ograničava. Na žalost to se u našem, budvanskom slučaju nije desilo", navodi ona.
XS
SM
MD
LG