Dostupni linkovi

Ministar odbrane Srbije o protestima u Tirani: Nemoćni trzaji


Hiljade osoba je izašlo 20. decembra na ulice Tirane, u znak protesta zbog dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se 21. decembra sastaje sa premijerima Albanije i Severne Makedonije u okviru inicijative Open Balkan

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je mir glavna i politika i poruka koju predsednik Srbije Aleksandar Vučić donosi posetom Tirani.

Hiljade osoba je izašlo 20. decembra na ulice Tirane, u znak protesta zbog dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se 21. decembra sastaje sa premijerima Albanije i Severne Makedonije u okviru inicijative Open Balkan.

U saopštenju ministra odbrane Srbije ocenjuje se da su poseta Vučića Albaniji i njegovi razgovori sa Edijem Ramom i Zoranom Zaevom još jedan korak ka miru i saradnji u regionu i politika koja jedina može da vodi u budućnost.

"Onima koji su izašli na ulice Tirane, divljali i palili srpsku zastavu, smeta Aleksandar Vučić, ali im još više smeta njegova politika koja stavlja tačku na Balkan kao područje sukoba i mržnje i otvara prostor za saradnju i sve slobode koje nam pripadaju kao delu Evrope", naveo je Nebojša Stefanović, koji je takođe i visoki zvaničnik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

On je dodao i da su protesti "nemoćni trzaji mržnje prema svojim susedima, naspram ogromne želje srpskog, albanskog i makedonskog naroda da prevaziđu razlike koje ih razdvajaju".

"Vreme (bivšeg premijera Albanije Sali) Beriše, njegovih huligana i mračnjaka odavno je prošlo, nova istorija Balkana se pravi uprkos njihovom besu i divljanju, ona će biti vreme saradnje, veće trgovine, turizma, putovanja, zapošljavanja i investicija. Takav Balkan želi ogromna većina ljudi koji žive na ovim prostorima i on će postati naša realnost", dodao je Stefanović.

U saopštenju se protesti nazivaju "antisrpskim demonstracijama u Tirani", a za njihovu organizaciju optužuju "oni koji traže povratak našeg regiona u doba ratova, mržnje i betonskih granica i bunkera".

"Srpsku zastavu spaljivali su sledbenici davno poraženih politika Salija Beriše, ali i svih onih drugih u regionu koji ne mogu da se pomire da se danas rađa jedan novi Balkan, Balkan mira, pružene ruke i saradnje", naveo je Stefanović.

Protest u Tirani 20. decembra je organizovao bivši premijer Salji Beriša. On je u govoru pred okupljenima rekao da je protest organizovan protiv projekta Open Balkan, koji je, prema njegovoj oceni, nastoji da vrati srpsku hegemoniju na Balkanu.

„Ustajemo u odbranu interesa albanske nacije. Ovo nije protest protiv regionalne saradnje. Ovo je protest protiv projekta koji su odbacile Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo, projekta koji za cilj ima samo uspostavljanje srpske hegemonije u regionu“, rekao je Beriša.

Okupljeni na protestu su zapalili srpsku zastavu, koja je bila postavljena na gradskom bulevaru Mučenici nacije.

Prema objavljenoj agendi, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u utorak, 21. decembra, održati sastanak u Tirani, na koji će, putem video linka, učestvovati i komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji.

Regionalnu inicijativu “Open Balkan” (Otvoreni Balkan) su 2019. godine, u cilju unapređenja regionalne saradnje, pokrenuli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makednonije Edi Rama i Zoran Zaev. Do jula ove godine ova inicjativa je bila poznata pod neformalnim nazivom “Mini-Šengen”.

Kosovo odbija da se priključi ovoj inicijativi jer smatra da je ona štetna za Kosovo.

XS
SM
MD
LG