Dostupni linkovi

Stefanović: Tužilaštvo Srbije će razmotriti ima li osnova za pokretanje postupaka protiv pripadnika Rosu


U obilasku jedinica Vojske Srbije bili i predstavnici Ruske Federacije (26. septembar 2021)
U obilasku jedinica Vojske Srbije bili i predstavnici Ruske Federacije (26. septembar 2021)

Tužilaštvo Srbije će u narednim danima razmotriti da li postoji osnov za pokretanje postupaka protiv pripadnika Rosu koji su činili različite vrste krivičnog dela na severu Kosova, izjavio je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović 26. septembra, javlja Radio-televizija Srbije (RTS).

Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović su u nedelju obišli deo snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti zbog zbivanja na Jarinju, saopštilo je danas (26. septembar) Ministarstvo odbrane.

Sa njima su i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i izaslanik ruskog ministra odbrane odbrane general-major Aleksandar Zinčenko, javio je RTS.

Kosovski Srbi već sedmi dan blokiraju dva prelaza na severu Kosova – Jarinje i Brnjak – zbog odluke o reciprocitetu ali i zbog odluke da će tablice sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbija, biti konfiskovane.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović naveo je tokom obilaska da je vojska spremna da svakog trenutka odgovori na sve izazove koji su pred nju postavljeni.

"Naše tužilaštvo će u narednim danima razmotriti da li postoji osnov za pokretanje postupaka protiv onih pripadnika Rosu koji su činili različite vrste krivičnog dela - dela terorizma i druge vrste krivičnih dela koja su bila ispoljena u prethodnim danima nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini", naveo je Stefanović.

Istakao je da je neophodno da se jedinice iz Prištine povuku da bi moglo da se razgovara. Stefanović je najavio da će Srbija pred međunarodnim institucijama zatražiti da se razgovara o tome šta se desava na Kosovu i ustanovi zašto Vlada u Prištini ne poštuje međunarodne propise i Briselski sporazum.

Bocan-Harčenko: Moskva zabrinuta situacijom na severu Kosova

Kako javlja RTS, ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko je tokom posete izrazio podršku Rusije stavu Beograda i koji je usmeren ka deeskalaciji situacije na severu Kosova.

"Kod nas u Moskvi ta situacija izaziva veoma veliku zabrinutost", rekao je ambasador Rusije.

Bocan Harčenko je dodao da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost formulisao put i niz koraka koji bi rešili nastalu situaciju i koji bi razvili normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što Rusija takođe podržava.

Ambasador je ukazao da je odgovornost za nastalu situaciju na Prištini, i da gomilanje snaga na prelazima predstavlja kršenje i neispunjavanje sporazuma koji su ranije potpisani.

Bocan Harčenko je zaključio da se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trenutno nalazi u Njujorku i da je ubeđen da će on iskoristiti svoj položaj i poziciju Rusije u Ujedinjenim nacijama u cilju smirivanja situacije na zasedanju generalne Skupšitne svetske organizacije.

Kako je u nedelju prepodne navedeno u saopštenju Ministarstva odbrane, u stanju povišene borbene gotovosti su taktičke grupe koje se nalaze u Garnizonu u Raški, vojnoj bazi Rudnica i na pravcu ka prelazu Jarinje na granici s Kosovom.

U saopštenju se navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, “nakon provokacija jedinica Rosu”, naredio podizanje borbene gotovosti za deo jedinica Vojske Srbije i Ministarstva unutraših poslova.

Raška i Novi Pazar su mesta na jugu Srbije, nadomak granice sa Kosovom i prvi gradovi posle graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Kosovska policija od prošle sedmice na graničnim prelazima uklanja tablice KM (Kosovska Mitrovica), PR (Priština), GL (Gnjilane), i tako dalje.

One su se do sada koristile isključivo u četiri opštine na severu Kosova - Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Ove tablice su južno od Ibra ukinute, odnosno prestale su da se koriste pre deset godina na osnovu Sporazuma Kosova i Srbije 2011. godine o slobodi kretanja.

Prema istom sporazumu, građani Kosova na teritoriju Srbije u poslednjih deset godina nisu mogli da uđu sa RKS (Republika Kosovo) tablicama bez probnih tablica, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati statusno neutralne KS (Kosovo) registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Potom je 2016. godine postignut dogovor o finalizaciji sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine, kada je Kosovo prihvatilo da na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) registarskih tablica.

Tih pet godina je isteklo sredinom septembra ove godine.

Savet za nacionalnu bezbednost Kosova zasedao je 25. septembra uveče, povodom nekoliko incidenata koji su se dogodili na severu Kosova.

Kako je pojasnio premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti, povod za održavanje ove sednice bila su dva incidenta koja su se dogodila u noći između petka i subote, kada su nepoznate osobe zapalile Centar za registraciju u Zubinom Potoku, koji se nalazio untar opštinske zgrade, dok su u Zvečanu na kosovski Centar za registraciju bačene dve ručne bombe koje nisu eksplodirale.

Sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost Kosova se održava i zbog, kako se navodi, “srpskih aviona koji su leteli iznad kosovske granice.”

U četvrtak, 23. septembra, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, jer na taj način država, kako je rekao, želi da pošalje jasnu poruku da se više neće dogoditi pogrom srpskog naroda na Kosovu.

XS
SM
MD
LG