Dostupni linkovi

Ministar ne odustaje, neprofitni mediji prosvjeduju


Ministar Zlatko Hasanbegović

HDZ-ovi zastupnici svojim nedolaskom sabotirali su sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, na kojem je novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović pozvan da objasni svoju kontroverznu odluku o raspuštanju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije. Oporba i neprofitni mediji oštro su osudili njihov nedolazak, a ministrovu odluku ocjenjuju nezakonitom.

Nedolazak svih članova saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturuiz vladajuće koalicije HDZ-Most, osim dvoje, čemu je pripomogao nedolazak dvojice oporbenih zastupnika, i ništa od prilike da se od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića čuju argumenti za njegovu odluku o raspuštanju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.

Ministar je to napravio nakon pisma što mu je u ime klerikalne udruge U ime obitelji uputila Željka Markić, koja je u pismu izrazila sumnju da je prošla vlast lijevog centra – koja je i formirala ovo Povjerenstvo – dodjeljivala novac neprofitnim medijima po političkim i ideološkim kriterijima. Iako su i ministar Hasanbegović i predsjednica Odbora Gordana Rusak sugerirali da se možda održi neformalna rasprava bez ikakvih zaključaka, oporba je to odbila.

Nenad Stazić, foto: Enis Zebić
Nenad Stazić, foto: Enis Zebić

„Meni se čini da problem toliko velik da on iziskuje zaključke. Jedini način da izbjegnemo zaključke bio bi da smo mi danas od ministra čuli: ja uviđam da sam pogriješio i povlačim odluku. Ali ovako, da o jednom važnom problemu koji je nastao na početku mandata mi vodimo – zapravo – neformalnu raspravu, bez mogućnosti da saborski zastupnici bilo kakav zaključak čini mi se umanjivanje problema i zatvaranje očiju pred tim problemom“, kazao je socijaldemokratski zastupnik Nenad Stazić.

Neprofitni mediji, u ovom slučaju većinom internetski portali, su mediji koji ne ostvaruju profit, već ispunjavaju javnu funkciju informiranja. Financiraju se javnim novcem preko javnih natječaja, a plaće – ako ih ima – ne smiju biti veće od prosječnih plaća u knjižnicama ili arhivima. U prošloj godini je na neprofitne medije izdvojeno 0,33 posto ukupnih sredstava proračuna Ministarstva kulture. Oporba i dio javnosti ocijenili su taj potez ministra kao pokušaj sužavanja slobode medijskog prostora i kritičkog mišljenja

Ministar Hasanbegović je nakon neuspjele sjednice Odbora novinarima kazao da su u radu Povjerenstva postojale brojne kontroverze vezano uz nejasna mjerila za dodjeljivanje novca i sukob interesa, ali da to nije ključno. Povjerenstvo je donijelo odluke za prošlu 2015. godinu, a ona je za nama.

„Vrlo brzo ću iznijeti glavna načela svoje kulturne politike vezano i za ovo područje, iz čega će dodatno biti jasno da za ovim Povjerenstvom više neće biti potrebe. Dakle, sve insinuacije da su članovi Povjerenstva razriješeni da bi se imenovali neki drugi, i to njihovi ideološki antipodi, su potpuno bespredmetne i neutemeljene“, ustvrdio je ministar.

Sandra Bartolović, foto: Enis Zebić
Sandra Bartolović, foto: Enis Zebić

On kaže kako je odluka o raspuštanju Povjerenstva zakonita.

Neki se s njim jako ne slažu. Novinarka i urednica portala forum.tm Sandra Bartolović, portala koji je prvi na popisu prozvanih neprofitnih medija, kaže kako se iz nedolaska vladajućih može zaključiti da vladajuća koalicija za sada ne želi priznati da je nesklona financiranju neprofitnih medija.

„Nisu htjeli doći i upustiti se u raspravu u kojoj nemaju argumenata i ostavili su ministra da se sam kobelja u neredu kojeg je izazvao jednom vrlo nesmotrenom i – rekla bih – protupravnom odlukom o smjeni Stručnog povjerenstva za neprofitne medije“, prokomentirala je Bartolović.

Neki od portala na koje se posredno udara raspuštanjem Stručnog povjerenstva za neprofitne medije i ranije su u saborskim raspravama bili na meti HDZ-a, koji je tada bio u oporbi. Među onima koji su za posljednje tri godine dobili ukupno više od 50.000 eura su LGBT portal crol.hr, Voxfeminae.net, portal kulturpunkt.hr, portal lupiga.com i tri medija koja su za tri godine rada dobili svaki ukupno po 120.000 eura - Treći sektor – projekt civilnog društva na televiziji, portal H-alter i portal forum. tm.

Klerikalna udruga 'U ime obitelji' u ponedjeljak je kazala kako je – po njihovoj procjeni – Povjerenstvo gotovo 90 posto svih sredstava dodijelilo lijevo-liberalnim medijima.

Inače, devet neprofitnih medija okupljenih u mreži Emancipacija E-net uputila je u ponedjeljak otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem traže da odmah smijene ministra Hasanbegovića zbog negiranja temelja Ustava, širenja govora mržnje, najave cenzure i progona novinara, obračuna s političkim neistomišljenicima i obračuna s redakcijama neprofitnih medija.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG