Dostupni linkovi

Ministar Ivanović za RSE: Nema uvoza mlijeka sa više aflatoksina iz Srbije


Ilustracija
Vlada Srbije je odlučila da "mliječnu krizu" nastalu zbog povećane količine aflatoksina u mlijeku riješi tako što će, jedina u ovom dijelu svijeta, sa 0,05 odsto ove kancerogene materije po litru, dozvoljen nivo povećati deset puta na 0,5 procenata.

Pošto Crna Gora uvozi značajne količine mlijeka i mliječnih proizvoda upravo iz Srbije, crnogorskog ministra poljoprivrede Petra Ivanovića smo pitali - da li postoji mogućnost da mlijeko i mliječni proizvodi iz Srbije sa uvećanim nivoom aflatoksina dospiju na domaće tržište.

"To uopšte nije komplikovan problem koliko se pokušava prikazati. Kod nas postoje standardi koji se nijesu mijenjali. Mi nećemo pribjegavati nikakvim administrativnim mjerama da bi smo udovoljili problemu nego obrnuto, hoćemo da naše građane zaštitimo od problema. Prema tome, svo mlijeko koje bude imalo veću koncentraciju aflatoksina od one koja je proprisana zakonima u Crnoj Gori jednostavno neće moći da se prodaje na crnogorskom tržištu", kaže Ivanović.

Crnogorska Vlada je na regionalnu "mliječnu krizu" uslijed uvećanog sadržaja aflatoksina reagovala povlačenjem kontaminiranog mlijeka sa tržišta i zabranom uvoza ali i sopstvene proizvodnje mlijeka na nekoliko dana.

Za to vrijeme su ustanovljene i eliminisane neispravne serije, a na policama prodavnica je ostalo samo mlijeko koje ispunjava standard od maksimalnih 0,05 odsto aflatoksina po litru mlijeka.

U međuvremenu je iz upotrebe izbačena i plesniva stočna hrana koja je uzročnik pojave aflatoksina u mlijeku.

"Budući da su zalihe stočne hrane koja nije kontaminirana znatno smanjene, Vlada je odlučila da uveze oko 100 tona koncentrata iz Slovenije", rekao je ministar poljoprivrede Petar Ivanović u četvrtak nakon sjednice Vlade, izrazivši očekivanje da će nova stočna hrana stići u petak tokom dana.

Nema razloga za zabrinutost

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović za naš Radio o garancijama ispravnosti kupljene stočne hrane:

"Imamo garanciju i to je uobičajena procedura prilikom svakog uvoza , ali to ne znači da mi nećemo raditi i dodatnu provjeru na našoj granici. Pored toga što imamo potrebne sertifikate koji se traže kod takvog jednog posla od veterinarskih uprava Slovenije, mi ćemo dodatno napraviti analizu i prilikom carinjenja. Uzećemo uzorak na granici i to će produžiti period ulaska same stočne hrane, ali to je procedura. Mi želimo i to ponavljam vise puta da prije svega zaštitmo zdravlje građana Crne Gore", naglašava Ministar.

Odluka Vlade Srbije da udesetostruči dozvoljen maksimalan nivo aflatoksina u mlijeku među crnogorske političare, bilo iz vlasti ili opozicije, nije unijela nervozu i ne predlažu se nikakve radikalne mjere poput zabrane uvoza.

Član skupštinskog Odbora za zdravstvo i funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Zoran Jelić kaže da u Crnoj Gori ne postoji nikakav razlog za zabrinutost jer bez obzirna na to što je u Srbiji dozvoljeno više, u Crnu Goru može ući samo mlijeko koje ispunjava domaći i standard EU.

"Crna Gora ima svoje zakone i svoje kriterijume koje treba poštovati u tom slučaju. Znači, crnogorski zakoni propisuju tačan niov aflatoksina koji je moguće imati u mlijeku na tržištu Crne Gore. Što se tiče odbora, kada dođu takva pitanja koja će se vjerovatno i desiti prije svega vodiće računa o zdravlju građana Crne Gore i u skladu sa evropskim propisima djelovati. Mislim da za sada tu nema problema i da tržište funkcioniše u najboljem redu", navodi Jelić.

Članica skupštinskog Odbora za zdravstvo i funkcionerka opozicione Pozitivne Crne Gore Ana Ponoš smatra da bi trebalo preduzeti izvjesne dugoročne mjere, a da bi u međuvremenu, dok one ne daju rezultat trebalo ojačati kontrolne mehanizme.

"U narednom periodu treba raditi na povećanju proizvodnje mlijeka i na unaprjeđenju stočarstva u Crnoj Gori. Vjerujemo da do dana kada će crnogorski stočari moći da proizvedu dovoljno mlijeka za cijelu Crnu Goru treba dozvoliti dalji uvoz, ali povećati kontrole i uzorkovanje mlijeka pri uvozi kao i onog mlijeko koje je već na tržištu. Samim tim treba povećati kapacitete sanitarne isnpekcije, Instituta zdravlja Centra za ekotoksikološka ispitivanja kako bi se sve vrijeme pratio kvalitet mlijeka", smatra Ana Ponoš.
XS
SM
MD
LG