Dostupni linkovi

Ministar Bauk: Ispoštovati odredbu o ćirilici u Vukovaru


Obilježavanje desete obljetnice donošenja aktualnog Ustavnog zakona o manjinama
Obilježavanje desete obljetnice donošenja aktualnog Ustavnog zakona o manjinama
Govoreći na obilježavanju desete obljetnice donošenja aktualnog Ustavnog zakona o manjinama, ministar uprave Arsen Bauk oštro je odbio prijedlog da se stavi moratorij na uvođenje ćirilice i srpskog jezika u Vukovaru, što nalaže Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina nakon što je broj pripadnika srpske manjine u Vukovaru po Popisu stanovništva iz 2011. godine narasao iznad 33 posto.

„U ovoj zemlji zakoni se trebaju provoditi, i vjerujem da će tako biti i u Vukovaru. Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina je jasan, a onima koji to problematiziraju želim
Arsen Bauk
Arsen Bauk
amo reći da su se hrvatski branitelji borili da tamo bude hrvatski grb, a ne da ne bude nešto što - treba biti“, poručio je ministar.

Prema prošlog tjedna usvojenom Zakonu o lokalnim izborima, zastupljenost manjina u prestavničkim tijelima lokalne samouprave definirana je iznad standarda koje daje Ustavni zakon o manjinama, pa će - prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2011., a nakon izbora u proljeće - srpska manjina ubuduće imati i jednog zastupnika u Skupštini Grada Zagreba.

Također, Romi će imati zastupnika u Skupštini Međimurske županije, a mađarska manjina u Skupštini Osječko–baranjske županije, izvijestio je ministar.

„Nikada ne možemo biti zadovoljni postignutom razinom manjinskih prava, i na tom putu ima mjesta za napredak i poboljšanja“, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko okupljenim predstavnicima manjina i manjinskih udruga.

„Pa tako od svih vas i od svih institucija tražim da stalno pratite i izvješćujete nadležna tijela kako se poštuju ljudska prava i temeljne slobode u najmanjoj organizaciji i najmanjem dijelu društvene zajednice“, dodao je Leko.

Opada broj manjina

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac upozorio je da u Hrvatskoj opada ne samo broj pripadnika manjina, nego i interes za manjinsku problematiku, a - ne spominjući izravno nedavnu javnu polemiku s predsjednikom Ivom Josipovićem o manjinskoj politici - požalio se na netoleranciju prema manjinama i njihovim predstavnicima.

„Iznimno je važno biti osjetljiv na svaki pokušaj da se dostignuta razina manjinskih prava dovede u pitanje. Iznimno je važno biti osjetljiv na to da se svaki pokušaj unapređenja
Veljko Kajtazi
Veljko Kajtazi
oložaja nacionalnih manjina ne nastoji kompromitirati, omalovažiti i diskvalificirati, kao što je do sada bilo slučajeva“, kazao je Pupovac.

Zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi koji u petak nije imao prigode javno progovoriti, za naš radio ocijenio je u ime svoje zajednioce provedbu Ustavnog zakona o manjinama.

„Delimično jesmo, jer mislimo da - za razliku od svih ostalih nacionalnih manjina - položaj romske manjine koja nema svoju matičnu državu trebao bi biti sasvim drugačiji. Ustavni zakon o manjinama govori među ostalim o zapošljavanju manjina, a – kao što znate – ja sam jedini saborski zastupnik koji je u Sabor ušao – direktno sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje! Već to samo po sebi kazuje da se ne poštuje Ustavni zakon u dijelu o zapošljavanju manjina“, smatra Kajtazi.

Kajtazi je izrazio i zadovoljstvo porastom broja Roma u Hrvatskoj po Popisu stanovništa iz 2011.
XS
SM
MD
LG