Dostupni linkovi

Mini sajam knjiga u Nikšiću u znaku krize


Ilustrativna fotografija
Na glavnom gradskom trgu u Nikšiću u toku je Treći Mini sajam knjiga.Na štandovima se nalaze knjige 16 crnogorskih izdavača, kao i knjige izdavača iz regiona. Interesovanje za sajamska izdanja je veliko ali ga ne prati odgovarajuća prodaja knjiga zbog ekonomske krize. Ljubitelji pisane riječi imaju priliku da popularna izdanja kupe po sajamskom popustu do 15. avgusta

Ovogodišnji sajam posvećen je 200 godišnjici rođenja Petra II Petrovića Njegoša i 45 . godišnjici postojanja Književne zajednice Vladimir Mijušković iz Nikšića. Slogan sajma inspirisan je naslovom poznate knjige Tina Ujevića ,,Auto na korzoo” koja je početkom 30-tih godina prošlog vijeka objavljena upravo u gradu pod Trebjesom.

Sajam je dobro posjećen, kažu prodavci i interesovanje za knjigu je veliko ali se osjeća finansijska kriza.Iako su nedavna istraživanja pokazala da u našoj zemlji mladi do 25 godina sve manje čitaju knjige te da je veliki broj onih koji u tri mjeseca ne pročitaju ni jednu dok mjesečno u prosjeku provode i do 70 sati na popularnim društvenim mrežama, prodavci na sajmu kažu da mladi ipak najviše čitaju knjige.Mladi Nikšićani koje smo zatekli na štandovima sajma potrkepljuju ove tvrdnje prodavaca:Kako se bliži nova školska godina, ipak najbolju prodaju bilježe štandovi sa knjigama za školu i lektirom:Mini sajam je organizovala Književna zajednica “Vladimri Mijušković” i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore u sklopu IPA projekta podržanog od Evropske unije čiji je cilj obnova i promovisanje književnog bogatstva Balkana .
  • 16x9 Image

    Lela Šćepanović

    U radio novinarstvu od studentskih dana 1997. Sarađivala sa brojnim radio i TV redakcijama, ali se najduže zadržala, šesnaest godina, u redakciji crnogorskog Montena radija. Za Radio Slobodna Evropa, kao dopisnica iz Nikšića, radi od 2008. godine. Od januara 2014. radi u birou RSE u Podgorici.

XS
SM
MD
LG