Dostupni linkovi

Milovanović: Mladić se šalio kad je rekao „udri Turke“


Manojlo Milovanović u sudnici 20.9.2013.
Manojlo Milovanović u sudnici 20.9.2013.
Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, nakon 4 dana iskaz je dovršio njegov bivši zamjenik i načelnik štaba Manojlo Milovanović.

Kao svjedok tužiteljstva umirovljeni general VRS-a je potvrdio kako je zapovjedni lanac, s optuženim na čelu vojske bosanskih Srba - dobro funkcionirao tijekom cijelog rata. No tijekom unakrsnog ispitivanja Milovanović je pokušao prebacivati zapovjednu odgovornost, za ono što se događalo na bosanskohercegovačkom ratištu – sa svog bivšeg zapovjednika - na predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Milovanović je opisao sukobe između predjednika Karadžića i generala Mladića koji su eskalirali u kolovozu 1995.godine, kada je obavješten da se njegovom šefu sprema smjena. Milovanović je pri tom želio prikazati – kako je Karadžić stalno pokušavao zaobići generala Mladića u zapovjednom lancu, što je prema obrani učinio i prilikom planiranja napada na Srebrenicu.

„I pored prisustva generala Mladića, Karadžić je nekoliko puta navraćao kod mene na istureno zapovjedno mjesto Glavnog štaba. Pokušavao da mi naredi nešto, međutim ja sam već o tome govorio. Da sam ga upozoravao da je to uslužavanje zapovjedanja, uvođenje pararelizma u zapovjedanje...“, naveo je Milovanović.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:14 0:00
Direktan link

Tužiteljstvo je u dodatnom ispitivanju zato moralo osporavati svog svjedoka, podsjećajući ga na njegove riječi haškim istražiteljima - o generalu Mladiću kao častohlepnom čovjeku, koji je volio voditi glavnu riječ na ratištu. Dio tog iskaza Milovanovića, o optuženom kao ratobornom čovjeku koji je volio preuzeti direktno zapovjedništvo nad jedinicama na samom ratištu – pušten je u sudnici.

„Na kraju krajeva on je tako uradio i 1995.godine u Srebrenici. On je ušao u Srebrenicu i preuzeo zapovjedništvo od generala Krstića i dogodilo mu se to što mu se dogodilo“, kazao je tada Mladićev zamijenik haškim istražiteljima.

(VIDEO: Mladić u Srebrenici)


Milovanović je nijekao i da je ikada čuo da je general Mladić nekome naredio napad na civile, spomenuvši ipak slučajeve o kojima postoje snimke, poput emitiranja na Radiju Sarajevo 1992.godine.

„Ja sam samo preko Radija Sarajeva slušao neku Mladićevu izjavu. Odnosno cijela Bosna i Hercegovina je slušala na početku rata - da se gađa zgrada Predsjedništva, da se muslimanima razvlači pamet“, prisjetio se svjedok.

Također, Milovanović je potvrdio još jedan slučaj kada je čuo generala Mladića da naređuje napade na civile, o čemu isto postoji snimka presretnutog razgovora.

„To je bio šaljiv razgovor. Između njega i pukovnika (VRS-a) Rajka Balaća. Balać je bio upućen negdje u okolicu Srebrenice. I kad je uspostavio vezu s Glavnim štabom ili obrnuto, tad je general Mladić, smijući se, upitao Balaća – ima li Turaka? Ovaj mu je odgovorio – ima šefe kao žutih mrava. I Mladić mu je, ali to je bio glasan smijeh kazao – udri Turke dok ih ima“, pokušao je objasniti kako je on shvatio to naređenje kao šalu nekadašnjih kolega s Vojne akademije bivše Jugoslavenske narodne armije, JNA.

Tužiteljstvo će idući tjedan kao svjedoka izvesti demografsku stručnjakinju Evu Tabo. Ona je već svjedočila na suđenju Karadžiću prošle godine – o nalazu svog istraživanja koje upućuje na nestanak preko 8000 osoba iz Srebrenice u srpnju 1995.godine, za što general Mladić odgovara po zapovjednoj odgovornosti.

No prije toga, kao idući svjedok tužiteljstva kratki iskaz u petak je dao inženjer Milomir Šoja, u vezi modificiranih avio-bombi korištenih tijekom rata u Sarajevu, a za koje je u tvornici izrađivao sisteme paljenja.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG