Dostupni linkovi

Milošu Teodoroviću nagrada RSE za temu sedmice o slučaju Keljmendi

  • RSE

Miloš Teodorović
Miloš Teodorović osvojio je nagradu Radija Slobodna Evropa za istraživačko novinarstvo za temu sedmice o slučaju Keljmendi koja se svaka dva mjeseca dodjeljuje unutar RSE.

"Moj interes za Keljmendija nije bio vezan za njega lično, već za ljude koji su mu omogućili da stvori jednu od najmoćnijih imperija opasnog biznisa", kaže Teodorović.

U fokusu nagrađene teme o Keljmendiju bila je politička odgovornost onih koji su omogućili da on razvije svoju mrežu u cijeloj regiji.

“U početku smo se sudarili sa zidom ćutnje. Ipak nam je pošlo za rukom da u radio reportaži koja je trajala 30 minuta ukažemo na tragove Keljmendija u svakoj od država regije”, kaže Teodorović za englesku web stranicu Radija Slobodna Evropa i naglašava timski rad kao uslov da se sa ovakom temom uspije.

Informacije su osigurali drugi novinari, analitičari kao i političari koji su u zadnji čas izbjegli osvetu zbog toga što su se bavili ovim slučajem.

“Do toga da smo u jednom od razgovora dobili ime brice koji šiša jednog od bliskih Keljmendijevih saradnika”, kaže Teodorović i dodaje da taj bizarni detalj nije uključen u reportažu.

Ruža Veselinović, predsjednica udruženja roditelja ovisnika iz Novog Sada bila je za Teodorovića ključna ličnost u razumijevanju patnje roditelja koji se bore sa ovisnošću svoje djece.

“Vidjećemo koliko će vremena biti potrebno da neko od lokalnih političara uradi ono što je već učinio američki predsjednik Obama, kada je stavio Keljmendija na crnu listu i proglasio ga osobom koja najviše ugrožava bezbijednost u Evropi”, kaže ona.

Tema RSE o Keljmendiju objavljena je u istoj sedmici u kojoj se Keljmendi našao na crnoj listi predsjednika SAD Baraka Obame. Teodorović je dobitnik i brojnih drugih novinarskih nagrada i priznanja u Srbiji.

Nagrađenu Temu sedmice možete pročitati OVDJE.

Prije Miloša Teodorovića ovu nagradu su u servisu za Balkan dobili Tina Jelin Dizdar i Sabina Čabaravdić.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG