Dostupni linkovi

Miloševićevi socijalisti ponovo na čelu Srbije


Slavica Đukić Dejkanović u obraćanju medijima, 5. april 2012.
Slavica Đukić Dejkanović u obraćanju medijima, 5. april 2012.
Do novog rezultata predsedničkih izbora, koji se održavaju šestog maja funkciju predsednika Srbije vršiće predsednica parlamenta Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Boris Tadić je podnoseći ostavku pre dva dana ustavnom obavezom potpredsednici Socijalistićke partije Srbije prepustio kormilo države.

Slavica Đukić Dejanović će predlagati zakone, predstavljati zemlju u inostranstvu, primati akreditive, vršiti nadležnosti u odbrani i komandovanju vojskom.

Da li će u potpunosti moći koristiti ovlašćenja predsednika Republike, koja podrazumevaju i neke oblasti kao što su pomilovanja ili odlikovanja, pitali smo nekadašnjeg sudiju Ustavnog suda Zorana Ivoševića.

„Ne možemo očekivati da ona za ova dva tri meseca, tačnije mesec dana do izbora, ona nekoga pomilije ili daje odlikovanja. To je izvorno ovlašćenje šefa države a ne zamenika.Vrši druge poslove koji su određeni ustavom a nisu ovde navedeni. Prema tome većinu tih ovlašćenja ima i ona ali nema u vezi sa pomilovanjem, odlikovanja i vraćanja zakona parlemntu koje šef države smatra da nisu u skladu sa zakonom”, tumači političke okvire v.d predsednice Srbije nekadašnji sudija Ustavnog suda Srbije Zoran Ivošević.

Na čelo države Slavica Đukić Dejanović je stigla preko političkog dogovora o pomirenju i koalicionoj saradnji Demokratske stranke i SPS-a sklopljenog 2008 godine.

Življenje simobolike

Ovim potezom je praktično poništena simbolika post-petooktobarske Srbije i njenih vrednosti, primećuje spisateljica Ljiljana Jokić Kaspar.

"Mi sada kako stvari stoje možemo da očekujemo i da se vrati porodica Milošević na političku scenu. Ništa me ne bi čudilo", kaže Ljiljana Jokić Kaspar.

“Simbolika jeste, ali šta vredi kada smo mi živeli tu simboliku do sada. Mi smo živeli u toj koaliciji i to je stvar osećanja i emocija. Mi smo tu vlast trpeli u koaliciji sa Borisom Tadićem. Da ne pričam o nekim potezima koji su se pokazali loši, počevši od rehabilitacije do prevelike količine vlasti koju je Boris Tadić dao Ivici Dačiću i SPS-u i navodno bivšim poraženim snagama.Mi sada kako stvari stoje možemo da očekujemo i da se vrati porodica Milošević na političku scenu. Ništa me ne bi čudilo. Zaista, kod nas je sve moguće”, kaže Ljiljana Jokić Kaspar.

Politička zanimljivost pomirenja demokrata i socijalista, za karikaturistu Predraga Koraksića Koraxa, koji je devedesetih olovkom pratio politički život Miloševićeve nomenklature, danas je ponovo aktuelna ali u potpuno drugačijoj ulozi.

„Napravio sam jednu scenu gde su Nikolić i Tadić na startu a Dejanovićka daje znak za start a Dačić je već dobrano odmakao na jednoj od tih startnih linija. On onako kao drčan i malo kao debeljuca već trči a ovi čekaju da ova daje znak. Eto to je moj komentar na tu čitavu priču. Mi doživljavamo te šarame od njih svakodnevno. Taj Miloševićev duh se probudio i to je samo završetak, kulminacije cele te priče”, kaže poznati karikaturista Predrag Koraksić Koraks.

U novojoj političkoj istoriji Srbije nije prvi put da žena dolazi na čelo države, podseća nekadašnji sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević.

„To je već viđeno. Mi smo imali takođe jednu damu na čelu države kada je pre desetak godina prestao mandat Milanu Milutinoviću. Bila je to Nataša Mićić. Šef države i dalje pošto ima po zakonu o izboru predsednika neke beneficije, ostaje i dalje u tim beneficijama. Ali mi ćemo imati u međuvremenu izbore, pa ćemo za mesec ili nešto više, ako bude drugog kruga izbora, znati hoće li Tadić da se vrati u tu rezidenciju ili ne”, zaključuje nekadašnji sudija Ustavnog suda Srbije Zoran Ivošević.
XS
SM
MD
LG