Dostupni linkovi

Janić: Miloševićevi generali kriju tajnu o pogibiji radnika RTS


Deo zgrade RTS uništen bombardovanjem 1999. godine u kojem je poginulo 16 radnika te medijske kuće
Deo zgrade RTS uništen bombardovanjem 1999. godine u kojem je poginulo 16 radnika te medijske kuće
Tužilaštvo za organizovani kriminal moglo bi da pokrene novu istragu o odgovornima za pogibiju 16 radnika RTS-a, jer ima novih elemenata, prenose mediji u Beogradu nakon izjave izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina RSE u kome odgovara ministru odbrane Draganu Šutanovcu na njegov javni poziv da Kacin pomogne sa svojim kontaktima u NATO-u da se razjasne okolnosti pod kojima je poginulo 16 radnika RTS u bombardovanju 1999. godine.

Naime, rodbina nastradalih tvrdi da su oni namerno žrtvovani, da u Ministarstvu odbrane postoji dokument koji potvrđuje da je presretnut razgovor pilota koji su imali zadatak da bace bombu na zgradu državne televizije.

„Sve dokumente koji su relevantni za razrešavanje pogibije 16 radnika RTS 23. aprila 1999. godine, treba u prvom redu tražiti i pronaći u službama Ministarstva odbrane Srbije. Ti dokumenti su bili rezultat istrage oficira Vojske Jugoslavije i oni su čuvani u arhivu Ministarstva odbrane“, rekao je za RSE Jelko Kacin.

"Ono o čemu mi razgovaramo je rad Ministarstva odbrane Vojske Srbije i njihovih odeljenja za prisluškivanje i da li su informacije koje su, kao, imali upotrebili u korist odbrane i smanjenje broja žrtava ili su, kako misli rodbina, to iskoristili za političke potrebe i za mobilizaciju Srbije protiv NATO", kaže izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ponovio je da se obratio Kacinu kako bi dobio u NATO potvrdu svoje tvrdnje da ne postoji mogućnost da pilot vodi razgovor sa bazom o lokaciji koja treba da bude bombardovana, pa da ni transkripti ne mogu da postoje. .
Majka jednog od nastradalih radnika RTS-a Žanka Stojanović za RSE kaže da zvuči cinično to što se ministar odbrane Šutanovac obraća Jelku Kacinu za pomoć.

„A dobro zna da smo Laki Đorović (ratni vojni tužilac iz 1999. godine koji tvrdi da je sastavaljao traženi dosije), Miroslav Bojčić i ja sedeli kod njega u kancelariji i tražili dokumenta. Jednog momenta je rekao da će ih dati, a onda posle toga govorio da nema i nema i nema. Njegova izjava je providna. Zlonanmerno je da da se on za transkripte obraća gospodinu Kacinu a transkript su načinili šifranti Vojske Jugoslavije, a ne NATO piloti“, kaže Žanka Stojanović.

Zoran Janić, autor knjige "Tišina u Aberdarevoj" kaže da je ratni vojni tužilac javno potvrdio da je on sačinio dosije koji porodice traže i u kojima postoji dokaz da transkripti postoje.

„I to nije bio samo jedan, već tri različita izveštaja oficira vojne bezbednosti i sva ta tri izveštaja pominju transkripte razgovora pilota NATO koji je krenuo da bombarduje RTS. To upućuje na zaključak da je Vojska Jugoslavije posedovala informacije da će RTS biti gađan. U najgorem slučaju su znali 20 minuta pred sam napad, što je bilo sasvim dovoljno da se javi RTS-u da svi zaposleni odmah izađu napolje".

RSE:A zašto Ministarstvo to krije?

Janić: Zato što je reč o državnom zločinu. Zločinu koji je naređen sa vrha, od strane Miloševića i Mirjane Marković.

RSE: Zašto bi današnje Ministarstvo odbrane branilo Miloševića i Mirjanu Marković?

Janić: Zato što je celokupan vojni kadar, generali i drugi, ostao nepromenjen od Miloševićevog vremena.
XS
SM
MD
LG