Dostupni linkovi

Veljović za RSE: Građani ne treba da brinu, policija garantuje bezbednost


Ilustrativna fotografija, policija u Srbiji
„Policija garantuje bezbednost svim građanima, situacija u Novom Sadu i Nišu je stabilna i biće još bolja,“ izjavio je za RSE Milorad Veljović, direktor Policije Srbije.
Pitanje sigurnosti aktuelno je posle brutalnih ubistava, pljački i učestalog nasilja u najvećim gradovima Srbije zbog čega su se građani udružili u protestima.

Stopa kriminaliteta u Novom Sadu skoro je dvostruko veća u odnosu na Beograd i Niš pa je deo stanovnika najvećeg grada u Vojvodini, uplašen za svoju bezbednost, pokušao sam da se pripremi za moguće neprijatnosti. Pedesetak Novosađanski nedavno je završilo prvi besplatan kurs samoodbrane koji je organizovala grupa građana.

Milorad Veljović, direktor Policije Srbije, rekao je za RSE da nema razloga da se građani organizuju na ovaj način.

“Za tim uopšte nema potrebe. Policija je otvorena za sve građane i svakome će pružiti zaštitu. Radimo isključivo po zakonu i u interesu građana. Tu smo zbog njih. Ministarstvu unutrašnjih poslova uvek treba više policajaca koji će raditi na bezbednosti. Direkciji je potrebno još uniformisanih pripadnika, kao i kriminalističkih policajaca, da bi funkcionisala još bolje. Ali ono što je najbitnije je da policija garantuje bezbednost svima. Niko ko radi protiv zakona, ko učini krivično delo, neće biti zaštićen.”

Jedan od organizatora novosadskog kursa samoodbrane za žene, Igor Ujhazi, kaže da je ideja da se ukaže na važnost prevencije protiv nasilja.

“Želimo da pružimo mogućnost ženama da teorijski i praktično nauče veštine izbegavanja nasilnika, ali i samoodbrane ukoliko budu meta napada. Interesovanje za ovaj tečaj je veliko i mnogo njih nam se javilo sa željom da nauče kako da se odbrane od nasilja.”

U atmosferi straha ovih dana dogodili su se protesti u dva velika grada sa porukom „Stop nasilju“. Do njih je u Nišu došlo posle brutalnog ubistva studenta medicine Vuka Stoiljkovića (22), dok su Novosađani izašli na ulice nakon odluke Apelacionog suda da poništi prvostepenu presudu Darijanu Musiću (26) zbog ubistva manekenke Vladislave Červenko (25), ali i svirepog ubistva studentkinje Marije Cimbal (24) koju je pre godinu dana zločinac nakon ubistva zapalio, i pogibije šestoro mladih u požaru u aprilu 2012. u diskoteci “Kontrast” koja još nema sudski epilog. Posle apela novosadskog gradonačelnika, u Novi Sad je upućeno 200 policajaca koji bi trebalo da doprinesu boljoj bezbednosti.

Milorad Veljović kaže da su oni već na dužnosti i da je u Novi Sad poslato i 17 policijskih starešina.

Milorad Veljović
Milorad Veljović
„Policija radi krajnje profesionalno i odgovorno. Naš interes je da svaki građanin bude bezbedan. U Nišu i Novom Sadu, kao i drugde, svi se u potpunosti mogu osećati sigurno. Novom Sadu smo već uputili dvesta policajaca, dok smo ranije u Niš kompletnu rukovodeću strukturu poslali iz Direkcije policije. Tamo je situacija sada stabilna, a ubeđen sam da će biti još stabilnija. Ako budemo procenili da za to ima potrebe u Niš ćemo poslati i dodatni broj policajaca. Ali videćemo, sve zavisi od naše procene... Nema potrebe da se bilo ko od građana brine za bezbednost.“

Besperspektivnost jedan od uzroka nasilja

Generator kriminala u ova dva velika grada, kao i u Beogradu, su narko grupe koje su brutalne u međusobnim obračunima oko tržišta, a poseban problem koji je nedavno dospeo u javnost su i sumnje da su u kriminalne aktivnosti u Nišu uključeni pojedini pripadnici Žandarmerije koji su u nekoliko slučajeva, kako je zvanično utvrđeno, počinili i ubistva.

Zlatko Nikolić, iz beogradskog Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja, kaže da su razlozi za porast nasilja očigledni.

„Ključ je u galopirajućem siromaštvu, egzistencijalnoj ugroženosti i otuđenju ljudi zbog osećaja besperspektivnosti. U takvim uslovima oni koji su tankih nerava ili, kako se to kaže, sa slabijim kočnicama ne mogu da izdrže. Traže krivicu u drugima i onda posežu za nedozvoljenim stvarima kao što su krađe, otimačina, pljačke, prebijanja, pa čak i ubistva.“

Niš i Novi Sad godinama su bili bez načelnika policije, ali su ti problemi rešeni tokom prošle godine, a policajci iz drugih gradova koji su na ispomoć upućeni novosadskoj upravi tamo će raditi dok na dužnost ne stupi tri stotine policajaca koji pohađaju kurs u Sremskoj Kamenici.

Novosađani su dopisniku RSE Norbertu Šinkoviću rekli da očekuju brze promene jer se već dugo ne osećaju bezbedno u svom gradu.


Kriminolog Zlatko Nikolić zaključuje da je veći broj policajaca samo prvi i najnužniji korak za bolju bezbednost.

“Trebalo bi uvesti pozornike, kao što je nekada bilo, takozvanu gradsku policiju. Da patroliraju u svom rejonu. Svi građani bi ih znali, imali bi poverenje, i mogli bi da im se obrate čim iskrsne neki problem. Paralelno sa tim država bi trebalo da radi na boljoj materijalnoj sigurnosti, da se poveća standard, i tada bi sigurno bilo i manje kriminala i nasilja.”
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG