Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Milo Đukanović se ipak neće povući


Milo Đukanović
Premijer Milo Đukanović je u Strazburu, odgovarajući na novinarsko pitanje saopštio da ne razmišlja o povlačenju te da to nije tema o kojoj razmišlja posljednjih mjeseci, a da će funkciju napustiti kada za to dođe vrijeme.

Podsjetimo, prethodnih mjeseci Đukanović je saopštio da razmišlja o povlačenju sa državnih funkcija kako bi se posvetio nekim drugim životnim poslovima i da će u dogovoru sa svojim najbližim saradnicima procjeniti najbolji trenutak da se povuče.

To je u javnosti otvorilo spekulacije o datumu Đukanovićevog povlačenja, pa se najčešće pominjao kraj godine nakon što Crna Gora bude dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji. Tako se pojavila i spekulacija da će Đukanović nakon povlačenja preuzeti fukciju u NATO savezu. Međutim, najnovijom izjavom u kojoj je saopštio da ne razmišlja o povlačenju otvara pitanje da li se Đukanović predomislio i šta su razlozi tome.

Profesor Svetozar Jovićević ocjenjuje da bi razlozi mogli biti dvostruki, među kojima je jedan Đukanovićeva reakcija na spekulacije i teorije o datumu povlačenja.

"Naklapanja, zapitkivanja, spekulisanja oko toga hoće li se povući Đukanović ili neće, postala su, bar meni, već odavno degutantna. Maltene ispada kao da zapitkujemo kraljicu Engleske hoće li ona konačno predati svoju krunu svome sinu ili unuku. Ja ga, moram reći prilično shvatam da je sada možda iz čistog inata kada ga toliko zapitkuju, jednostavno odlučio - u inat svima. Nema razloga za odlazak, dobija povjerenje birača i prosto kaže - Otići ću ja kada to bude meni odgovaralo i mojoj partiji.Moguće je da je ovdje čisto emotivna reakcija", kaže Jovićević.

Drugi razlog zbog kojeg, nakon više mjeseci sada Đukanović tvrdi da ne razmišlja o povlačenju, po Jovićeviću može biti i problemi u Demokratskoj partiji socijalista - frakcijski sukobi i problemi sa koalicionim partnetrom, koji su nastali nakon Đukanovićeve najave o povlačenju.
Slven Radunović

"Naravno da je on toga svjestan, da je ta građevina na čijem je čelu vrlo trošna. Naravno da bi njegov odlazak mnoge procese unutar njegove partije i sa koalicionim partnerima, vrlo brzo izmijenio. Moguće da je to razlog što on, moguće, čeka povoljniji trenutak ili neku stabilizaciju unutar DPS-a ili neku raspodjelu, ili pripremu scenarija koji bi spriječio te procese obrušavanja. No, mislim da se vara ako misli da će to odlaganjem svog odlaska spriječiti", objašnjava sagovornik programa RSE.

Potpredsejdnik Nove srpske demokratije Slaven Radunović smatra takođe da je priča o Đukanovićevom odlasku otvorila pukotinu u Demokratskoj partiji socijalista

"Mnogi su počeli da se kandiduju za njegovog nasljednika i mislim da je najvažniji razlog zbog kojeg je on dao takvu izjavu, jednostavno što bi možda želio da ugasi nadu nekim, potencijalnim nasljednicima i da vrati događaje u DPS na aktuelna dešavanja i da skrene pažnju onima koji su sebe već vidjeli kao predsjednike DPS, na dnevne aktivnosti. On, pretpostavljam da želi za sebe da zadrži odluku ko će ga naslijediti. Ne želi nikakve samostalne kandidature. On je naučio da tako vlada. Tako da smatram da je ta izjava išla u tom pravcu, da malo se smire strasti u DPSu", smatra Radunović.

U Pokretu za promjene i dalje tvrde da je povlačenje sa funkcije premijera Đukanovićeva međunarodno preuzeta obaveza. Koča Pavlović smatra da se Đukanović nije predomislio.

"Izjave tipa da razmišlja o tome zadnjih dana ili zadnjih mjeseci nijesu poruke upućene na međunarodne adrese, već služe za unutrašnju upotrebu. One, po meni govore da Đukanović gubi kontrolu nad procesom i da nije u stanju da realizuje tranziciju onako kako je on zamislio. Ove izjave su u stvari pokušaj stabilizacije njegove poljuljane pozicije."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG