Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đukanović: Priča o nuklearki je tek u početnoj fazi


Milo Đukanović

Premjer Milo Đukanović saopštio je da je Vlada u komunikaciji sa susjedima, Albanijom i Hrvatskom, povodom planova dvije države da u blizini granice sa Crnom Gorom grade nukleranu elektranu.

Premjer naglašava da je za realizaciju takvog projekta potrebno minimum 10 godina, te da mediji tome pridaju preveliki značaj.Ukoliko dvije države zaista budu gradile nuklearku, mehanizmi zaštite postoje, kaže Đukanović, ali ne precizira koji:

"Ta inicijativa je zaista tek u početnoj fazi, o njoj smo upoznati iz razgovora koji smo vodili s našim susjedima. Ja očekujem da će se u slučaju eventualnog razvoja te inicijative, što se sigurno ne može mjeriti nekim kratkim vremenskim rokovima, niti godinama čak, biti nastavljena jedna korektna i potpuna komunikacija nas kao predstavnika državnih organa Crne Gore sa svojim najbližim susjedima i da ćemo svi zajedno nastaviti da radimo u skladu sa onim što su nam zajednički interesi, a to je prije svega očuvanje životne sredine, očuvanje sigurnosti i zdravlja svih građana našeg regiona i očuvanje osnovih performansi našeg regiona za održivi razvoj u budućnost."

RSE: Postoje li mehanizmi da se zaštie ukoliko zaista bude realizovan taj plan?

Đukanović
: Postoje mehanizmi, ali ponavljam, nema razloga da se oko toga pravi nikakva nervoza niti da se po već uhodanom scenariju pravljenja medijske galame u Crnoj Gori na svaku informaciju koja se pojavi u javnosti, sada stvara utisak opšte opasnosti za Crnu Goru. Ovdje je pokrenuta jedna inicijativa iz razgovora koji smo do sada imali sa našim susjedima došli smo do nedvosmislenog saznanja da kada bi se sada na njoj predano i organizovano radilo bila bi potrebna jedna decenija otprilike da se ona razvije u nešto što bi moglo značiti početak realizacije te inicijative, međutim, mislim da i tu inicijativu treba posmatrati ozbiljno u ukupnom kontekstu energetskog i ekonomskog i društvenog razvoja regiona. Pođimo od Crne Gore, koliko do juče imali smo jedan, činilo se, nepremostiv problem, a to je problem energetskog deficita. Danas kada razgovaramo o jednom drugom problemu povodom pitanja koje je postavio vaš kolega, pitanje Kombinata aluminijuma, možda se uskoro pojavimo kao država koja ima višak električne energije. U tom kontekstu treba sagledavati i rješavanje pitanja daljeg razvoja energetskog sistema regiona jugoistočne Evrope. Da li ćemo ovdje imati energetski deficit i da li ćemo u tom kontekstu biti prinuđeni na korišćenje tog vida izvora električne energije o tom po tom. Ja zaista ne mislim da je u ovom trenutku Crna Gora ugrožena, a svakako da ćemo i mi i svaka buduća Vlada sa potrebnim stepenom odgovornosti sa susjedima nastaviti da razgovaramo i da uređujemo ovo pitanje.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG