Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi navodi o porodičnom biznisu Đukanovića


Milo Đukanović

Nakon juče prenesenog teksta o švercu cigaretama preko Crne Gore podgorički mediji prenijeli su još jedan članak Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva koji rade pod pokroviteljstvom vašingtonskog Centra za javni integritet, a u kome se tvrdi da crnogorski premijer Milo Đukanović i njegova najuža familija raspolažu milionskim bogatstvom.

Juče prenešen tekst, izrađen pod pokroviteljstvom američkog Centra za javni integritet, bio je sistematično obrađena priča u kojoj su vješto objedinjeni manje više poznati podaci i informacije o učešću crnogorskih zvaničnika i njima bliskih ljudi o međunarodnom švercu cigareta od 1994. do 2002. godine.

Novi istraživački članak "Đukanovićeva Crna Gora kao porodični biznis", koji potpisuju autori Centra za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini, a koji takođe na udarnim stranama prenose crnogorski mediji, otkriva navodnu imperiju i bogatstvo kojim raspolažu crnogorski premijer i članovi njegove najuže porodice. U tom tekstu tvrdi se da je Milo Đukanović, čija zvanična plata nikada nije prešla 1700 dolara mjesečno, veoma bogat čovjek, te da je vlasnik ili kontroliše nekretnine i akcije u kompanijama vrijedne najmanje 14,7 miliona dolara. Tvrdi se da i drugi članovi Đukanovićeve porodice finansijski stoje veoma dobro, a u tom kontekstu navodi se da njegov brat Aco, koji je predstavljen kao bivši promoter koncerata, nagomilao bogatstvo od oko 167 miliona dolara. Đukanovića sestra Ana koja se u tekstu navodi kao "visokoprofitni advokat" navodno raspolaže sa 3,5 miliona dolara akcija i nekretnina, a tvrdi se i da je vlasnik četiri stana u centru Podgorice.

Jedan od autora teksta Mirsad Brkić za naš radio kaže da za sada nije bilo reakcija iz Podgorice na ovo istraživanje u kome su svi podaci potkrijepljeni i dokumentovani:

"Za sada nijesmo imali reakcija vezano za porodični biznis porodice Đukanović, iako smo u radu imali dosta teškoća da dođemo do određenih podataka i dokumentacije, a na kraju smo i uspjeli da dobijemo. Svaka riječ koja je napisana je dokumentovana, ali očekujemo reakcije."


Brkić kaže da su autori teksta pokušali da Đukanovića i članove njegove porodice suoče sa saznanjima do kojih su došli, ali da im to nije pošlo za rukom:

"Stupili smo u kontakt sa Anom Kolarević koja je odbila da dalje komentariše sve to, Aca Đukanovića je gotovo nemoguće dobiti, a gospodin Milo Đukanović je odbio da to komentariše, pravdajući to da nema vremena za razgovor i da je zauzet."


Komentar iz kabineta Mila Đukanovića nijesmo uspjeli dobiti ni danas, a u nezvaničnom razgovoru nam je rečeno da nemaju namjeru da reaguju na tekstove iz Sarajeva o prilikama u Crnoj Gori. Na pitanje otkud interesovanje Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva za crnogorskog premijera Mila Đukanovića i imetak njegovih srodnika u Crnoj Gori Mirsad Brkić kaže da tu nema ništa neobično:

"Rekao sam da se radi o međunarodnom projektu, o projektu u koji je uključeno više organizacija i radili smo zajednički na ovom projektu i interes je ne samo za Crnu Goru nego i inače. Vidjeli ste i druge tekstove. Pokrivamo šire područje. Sve ono što nas interesuje da pokušamo da uradimo i sa dokazima i dokumentacijom objavimo ono što smo otkrili i našli."


Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva je dio globalne mreže internacionalnog konzorcijuma novinara istraživača koji rade pod pokroviteljstvom vašingtonskog Centra za javni integritet. Pored sarajevskog odjela u sklopu mreže djeluje i Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Tekstovi o švercu duvana i imetku porodice Đukanović, koje su prenijeli crnogorski mediji, objavljeni su u okviru projekta Montenegro.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG