Dostupni linkovi

Đukanović: Pobjeda Vučića je očekivana, Milanović: Rezultati su tu


Milanović i Đukanović na Cetinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Milanović i Đukanović na Cetinju

Pobjeda Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića je očekivana, dok hrvatski predsjednik Zoran Milanović za rezultat izbora kaže da su „brojke i rezultati tu“, kao i velika očekivanja ljudi u Srbiji.

„Nikada nisam komentarisao njihova unutrašnja pitanja, već samo njihov odnos prema Crnoj Gori, ali ako me pitate privatno, kao građanina koji je pratio izbore, samo bih rekao da su rezultati očekivani“, odgovorio je Đukanović.

Milanović je poručio da problem Kosova treba riješiti.

„Tu je potreba da se osvijesti. Ne samo verbalno već da stvarno živimo u Evropi. Opsesije teritorijama su nažalost ili na sreću preživljene. Možda predsjednik Srbije Aleksandar Vučić o tim stvarima razmišlja naprednije i evropskije od mene pa se unaprijed izvinjavam“, istakao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske u posjeti

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravi od danas u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, u koju je doputovao vojnim brodom u luku Tivat.

Milanović je na konferenciji za medije, nakon sastanka sa Đukanovićem rekao da vjeruje da će Crna Gora biti prva država koja će ući u Evropsku uniju (EU) u nekom vidljivom periodu, „a Hrvatskoj u interesu da svi njeni susjedi budu u EU“.

Osvrćući se na činjenicu da su u Crnoj Gori uskoro izbori, rekao je da nije došao da bi za nekoga navijao, „već da da podršku evropskom putu Crne Gore“.

Đukanović o optužbama

Upitan da prokomentariše to što je često meta medijske ofanzive iz Srbije, predsjednik Đukanović je rekao da nema prostora nedoumicama.

„Mislite na poruke 'Milo lopove'? Uvijek sam ih doživljavao na isti način. Nacionalisti imaju pravo da me optužuju zato što im kradem iluziju a to je iluzija „Velika Srbija“. Smatraju me odgovornim za to što smo spriječili da budu dobri izvršioci tuđeg projekta 2016. godine“, kazao je Đukanović.

Istakao je da je postojan u namjeri da brani temeljne vrijednosti Crne Gore.

„Vjerovatno me smatraju odgovornim što pokušavaju da zloupotrijebe pitanje vjere i iskoriste je za velikosrpske ideje. Stojim na braniku takvom planu. Mislim da smo testirali devedesetih što je završilo tragedijom a ako smo glupi dozvolićemo da se to ponovi“, poručio je Đukanović.

Rekao je da je izborni ambijent u Crnoj Gori djelimično unaprijeđen.

„Založiću se da imamo ravnopravne uslove za učešće na izborima svih subjekata i da institucije obave svoj posao kako bi izbori bili fer“, poručio je Đukanović.

Korona i turstička sezona

Govoreći o posljedicama virusa korona po turizam, Đukanović je rekao da nema neočekivanog kada je u pitanju dosadašnje funkcionisanje turističke sezone.

„Jasno je da to pogađa svaku ekonomiju a logika je da se ove smanje gubici. Uslov je da shvatimo da je svaki dan do kraja godine presudno važan za naš rezultat. Proći ćemo sa gubitkom ali nećemo pasti na koljena kao ekonomija“, kazao je Đukanović.

Prema riječima Milanovića, sljedeća godina će vjerovatno biti normalna.

„Treba da pokušamo da živimo što je normalnije moguće. Nema mjesta panici i vrijeme je za oprez i racionalan pristup. Crna Gora i Hrvatska ove godine neće zaraditi ništa od turizma“, rekao je Milanović.

Posjeta predsjednika Hrvatske, aktuelne predsjedavajuće Savjetom EU, prva je zvanična predsjednička posjeta nakon višemjesečne obustave međudržavnih aktivnosti prouzrokovane pandemijom COVID-19.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG