Dostupni linkovi

Militanti napali aerodrom u Karačiju


Gust oblak dima diže se poslije napada na Međunarodni aerodrom Jinnah u najvećem pakistanskom gradu Karačiju (Karachi), 9. juni
Gust oblak dima diže se poslije napada na Međunarodni aerodrom Jinnah u najvećem pakistanskom gradu Karačiju (Karachi), 9. juni
Pakistanski zvaničnici su izjavili da je vojna operacija protiv militanata koji su napali najprometniji aerodrom u Pakistanu završila u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima poslije borbe koja je iza sebe ostavila najmanje 28 izgubljenih života.

Zvaničnici su potvrdili da su najmanje dvoje civila i 11 zaposlenika Međunarodnog aerodroma u Karačiju ubili naoružani napadači pošto su upali u zračnu luku neposredno prije ponoći.

Portparol vojske, general-major Asim Bajwa, kazao je da je svih deset militanata, koji su izvršili napad, ubijeno. On je istakao da su svi napadači nosili uniforme službenika bezbjednosti i bili opasani bombama.

U razgovoru za RSE pakistanski pripadnici Al Kaide preuzeli su odgovornost za ovaj napad rekavši da je svojevrsna osveta zbog ubistva Hakimullaha Masuda, lidera pakistanskih talibana.

Napad na zračnu luku u Karačiju počeo je kada su napadači upali u stari terminal pucajući na pripadnike aerodromskog obezbjeđenja. Taj terminal, koji se koristio kao teretni terminal i za tranzit VIP osoba, bio je uglavnom prazan tokom samog napada.

Akcija policije nakon napada u Karačiju, 8. juni
Akcija policije nakon napada u Karačiju, 8. juni
Međutim, bačene bombe izazvale su veliki požar.

Bajwa je odbacio navode određenih medija da su militanti uništili dva mlazna aviona na aerodromu.

Zvaničnici aerodroma su rekli da su neke letjelice avioni, koje su u trenutku napada imale putnike, bile privremeno prizemljene, ali da nisu pretrpjele napad.

Syed Saim Rizvi, putnik koji je bio zatočen u prizemljenom avionu Emirates Airlines-a, napisao je na Twitteru da su se pakistanski komandosi ukrcali na avion.

Rizvi je naglasio da su putnici ove letjelice bili su u stanju panike nakon što su čuli velike eksplozije u blizini aviona, kao i zvuk mitraljeza.

Zvaničnici su kasnije izjavili da su ovakve eksplozije bile, zapravo, eksplozije bombi koje su nosili napadači a koje su se aktivirale nakon što su pakistanske trupe otvorile vatru na militante.

Nije bilo odmah jasno da li postoji veza između napada na aerodrom u Karačiju i simultanog samoubilačkog napada četvorice militanta na jugoistoku Pakistana koji su ubili grupu od 23 šiitska muslimana koja se vraćala sa hodočašća u Iranu.
XS
SM
MD
LG