Dostupni linkovi

Milijin kućerak na steni otišao u svet


Milijina kućica na steni
Milijina kućica na steni
Kada je nedavno fotografija sa kućicom na Drini proglašena fotografijom meseca na Nacionalnoj geografiji, Drina i Bajina Bašta su postale odjednom popularne. Fotografiju je napravila Irena Beker umetnički fotograf iz Mađarske koja je često dolazila na Drinu i čekala pogodan momenat da snimi kućicu na steni usred Drine, i fotografija je izazvala oduševljienje širom sveta.

Samo u danu kada je objavljena imala je 150.000 lajkova. U celoj priči oko kućice na Drini retko ko se pitao, otkuda tamo kućica, ko je graditelj? I to je malo naljutilo Miliju Mandića iz Bajine Bašte koji je davne 1968. godine počeo da sa 16 godina ostvaruje svoj mladački san.

„Ona je postala plod dečje mašte svih doživljaja na steni i sa Drinom. Kao mlad imao sam svoj kajak i dolazio sam često na Drinu. Ova šesta kućica, ona je napravljena 2011. godine, i tu su mi pomogla dva drugara bez kojih ne bih mogao ništa da uradim“, priča on.

Drina je rušila, Milija je pravio, poslednja, šesta kućica je nešto drugačija od prethodnih.

„Godinama sam razmišljao šta mogu da uradim, i sprečim Drinu da je nosi. U početku sam samo povećavao njenu plovnost, mećao sam burad ispod, pa sam za njom išao, plovio, i hvatao je na najvećoj kirvini Drine. Dva puta sam vratio jednu istu kućicu na stenu ponovo, stigao sam je dole u Ovči, ova kućica sada, koja je na fotografiji, napravio sam prednju i zadnju stranicu na šarkama, i prošle godine sam prvi put, ali i ove godine u novembru ću, da podignem prednju i zadnju stranicu koje su na šarkama, voda će ići kroz nju i neće praviti prepreku nabujaloj reci“, rekao Milija.

Milija kaže, stena na kojoj je njegova kućića je čudna, o njoj kruže različite legende.

„Legenda kaže da je tu bio Marko Kraljević i kada je skakao u reku da juri Murata, tada mu je konj Šarac jednom nogom bio na steni, kažu ima otisak kopite na steni, drugom je skočio u Bosnu. Druga legenda kaže da je tu ispod stene živela trogalava aždaja. Tih priča sećam se iz detinjstva, to su nam pričali roditelji da ne bi dolazili tu da se sunčamo na toj steni i da se kupamo u Drini koja je uvek bila opasna reka, nabujala, brza na ponekim mestima, nepredvidiva.“

Milija Mandić, ima 60 godina, komandant je sektora za vanredne situacije u Bajinoj Bašti, svakodnevno obilazi kućicu, i prati tok Drine. Nada se da će ova šesta kućica ostati na steni kada Drina ponovo nabuja.
XS
SM
MD
LG