Dostupni linkovi

Američki milijarder slučajno priznao ubistva, prijeti mu doživotni zatvor


Robert Durst gleda porotnike u sudnici u Inglewoodu sa završne riječi na suđenju za ubistvo, Kalifornija, SAD, 8. septembra 2021.

Američki milijarder Robert Durst u petak 17.septembra je na sudu u Los Angelesu proglašen krivim za ubistvo najbolje prijateljice Susan Berman 2000. godine, zbog čega mu prijeti doživotni zatvor, a povezuju ga s još dva ubistva.

Durst je slučajno priznao tri stara slučaja nerazriješenih ubistva tokom snimanja dokumentarnog filma HBO-a iz 2015. Dok je još nosio mikrofon nakon jednog intervjua snimljen je kako u zahodu sam sebi mrmlja u bradu: "Što sam učinio? Ubio sam ih sve".

Tužitelji su Dursta, kojem prijeti doživotni zatvor, opisali kao bogatog i "narcisoidnog psihopata", a izricanje kazne sudac je zakazao za 18. oktobar, piše BBC.

Ubio prijateljicu da prikrije nestanak žene

Durst je optužen da je Berman ubio metkom u glavu kako bi prikrio nestanak svoje žene Kathleen McCormack Durst, koja je nestala u New Yorku 1982. godine.

Tom 78-godišnjaku sudilo se samo za ubistvo Berman u njenom domu u Kaliforniji, a sumnjiči ga se za ubistva supruge i bivšeg komšije, koja su se dogodila u posljednjih 39 godina.

Iako je godinama bio osumnjičen za nestanak supruge, 29-godišnje studentice medicine, nikad nije podignuta optužnica. Tužitelji su rekli da ju je on ubio i da je 18 godina kasnije odlučio ubiti Berman jer je otkrila drugima da mu je pomagala prikriti taj zločin.

Ubrzo nakon objave presude obitelj McCormack zatražila je od tužitelja u okrugu Westchester u New Yorku da pokrene kazneni progon protiv Dursta, a slučaj je obnovljen još u maju.

Priznao da je ubio i komšiju

Tužitelji su tokom suđenja povezali Dursta i s ubistvom komšije Morrisa Blacka u Galvestonu u Teksasu 2001. Durst je u tom slučaju oslobođen optužbe za ubistvo iako je priznao da je raskomadao Blacka i bacio njegove ostatke nakon što je slučajno pogođen.

Durst je unuk osnivača jedne od vodećih tvrtki za nekretnine u New Yorku, a objavu presude pratio je iz zatvora zbog izloženosti korona virusu.

Uhapšen je dok je ulazio u hotel u New Orleansu gdje je bio prijavljen pod lažnim imenom, samo nekoliko sati prije emitiranja posljednje epizode HBO-ovog dokumentarca bez kojega, po riječima tužitelja, ne bi bilo ni osuđujuće presude.

XS
SM
MD
LG