Dostupni linkovi

Milatović sa senatorima: Partnerstvo Crne Gore i SAD važno za demokratiju


Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović (desno) i američki senatori Kris Marfi i Geri Piters.
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović (desno) i američki senatori Kris Marfi i Geri Piters.

Strateško partnerstvo koje postoji između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore je vrlo važno u trenucima važnih političkih promjena koje se dešavaju u Crnoj Gori, saopštio je predsjednik države Jakov Milatović nakon razgovora sa američkim senatorima Krisom Marfijem (Chris Murphy) i Gerijem Pitersom (Gary Peters).

Milatović je izabran za predsjednika Crne Gore 2. aprila, kada je pobijedio dosadašnjeg šefa države Mila Đukanovića. Formalno je preuzeo dužnost, polaganjem predsjedničke zakletve, 20. maja.

Čestitajući predsjedniku Milatoviću na impresivnoj pobjedi na predsjedničkim izborima, senator Marfi je naglasio važnost puta Crne Gore u EU.

"Ima još posla u oblasti vladavine prava, jačanja demokratije, slobodi medija... Crna Gora je uspješna priča koja pokazuje posvećenost demokratiji i vladavini prava i jeste zemlja koja ide u pravom smjeru", kazao je Marfi.

On je takođe rekao da je ponosan što je kao član Senata dao glas podrške Crnoj Gori za članstvo u NATO.

Senatori, koji su u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, su saopštili da su došli kako bi ojačali odnose SAD i Crne Gore. Senator Pitars je ocijenio da ima zainteresovanih investitora koji bi ulagali ali da postoji izazovi u oblasti vladacine prava:

"Treba se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe smo govorili o sajber bezbjednosti i to moramo ojačati jer napad na jednog je napad na sve nas", poručio je Piters.

Milatović je američke goste upoznao sa primjerima uhapšenih bivših čelnika sudstva, tužilaštva i policije:

"Oni su dobili mandat da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, a suštinski su bili dio organizovanog kriminala i korupcije."

On je istakao značaj evropskih integracija za Crnu Goru.

"Postoji prostor za dodatno ubrzanje tog procesa. Očekuje se obrzanje reformskih procesa, a čitav proces treba da bude okončan u narednih nekoliko godina", rekao je Milatović dodajući da takođe postoji prostor za dalje jačanje ekonomskih odnosa Amerike i Crne Gore.

Prethodno su se američki senatori sastali sa premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem,

"SAD su za Crnu Goru strateški i najvažniji spoljnopolitički saveznik. Borba protiv korupcije u fokusu i današnjeg sastanka", naveo je Abazović na twitteru.

Predsjednik Crne Gore je najavio otvaranje političkog dijaloga u Crnoj Gori, prvi korak je razgovor sa čelnicima izbornih lista koji počinje u ponedjeljak 29. maja:

"Svi nosioci izbornih lista dobiće poziv za sastanak. To će biti prilika da pošaljemo poruku da je crnogorsko društvo zrelo, da ima demokratske izbore i gdje će izborna volja građana biti ispoštovana", zaključio je Milatović.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani 11. juna.

XS
SM
MD
LG