Dostupni linkovi

Milanoviću mandat za sastav nove hrvatske vlade


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović daje mandat za sastav nove vlade Zoranu Milanoviću, 14. prosinac 2011.
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović daje mandat za sastav nove vlade Zoranu Milanoviću, 14. prosinac 2011.
Predsjednik najjače strane pobjedničke „Kukuriku koalicije“, šef SDP-a hrvatske Zoran Milanović dobio je mandat za sastav nove hrvatske vlade. Koji su glavni naglasci politike prema susjedima?

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović dao je mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade šefu najjače stranke pobjedničke „Kukuriku-koalicije“, predsjedniku Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoranu Milanoviću.

„Poštovani gospodine Milanoviću, na temelju raspodjele zastupničkih mandata u Hrvatskom saboru i činjenice da ste me zajedno sa svojim koalicijskim partnerima uvjerili kako raspolažete većinom mandata u Saboru, povjeravam vam mandat za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske“, kazao je Josipović.

“Kukuriku koalicija“ sastavljena od četiri stranke lijevog centra – socijaldemokrata, narodnjaka, istarskih regionalista i umirovljenika - teško je na izborima 4. prosinca porazila stranku HDZ desnog centra i osvojila 80 od 151 mandata, pa će sama sastaviti novu hrvatsku vladu.

Milanović ima trideset dana da je sastavi i zatraži povjerenje Sabora za njen sastav i program. Regija jugoistoka Europe nije bila tema u kratkom Milanovićevom obraćanju, ali je na novinarsko pitanje - koji će biti njegov prvi vanjskopolitički posjet - odgovorio da će to vjerojatno biti u potrazi za investicijama, ali i da je svjestan da - kako je kazao - živimo u regiji koja još uvijek nije zaključena u sigurnosnom i ekonomskom pogledu, i da je tu odgovornost Hrvatske velika.

„Kada govorim o regiji – tu prije svega mislim na susjednu Bosnu i Hercegovinu u kojoj živi veliki broj Hrvata, dakle sunarodnjaka našeg većinskog naroda u Hrvatskoj i koja dijeli jako dugačku granicu sa Hrvatskom i koja – na žalost – 16 godina nakon Daytona još uvijek nije funkcionalna država. Hrvatska od toga nema koristi. Gledat ćemo nacionalni interes. Kada je u pitanju Srbija, gledat ćemo poslovne, trgovinske, interese robne razmjene sa Srbijom. To je zemlja s kojom ćemo rado surađivati i s kojom ostvarujemo dobre vanjskotrgovinske rezultate. Naravno tu je i Slovenija kao susjedna država najbliža Zagrebu i to su te tri države. Kako i kojim redom – ima još vremena“, istaknuo je on.

Na pitanje o sudjelovanju Samostalne demokratske srpske stranke, koja je bila koalicijski partner HDZ-a, i u novoj vladi, Milanović je kazao kako će vrlo rado surađivati sa izabranim predstavnicima manjina.

„Ne želim nikoga izdvajati, ali to je naročito bitno za odnose hrvatske i srpske zajednice u Republici Hrvatskoj. Naše stranke su građanske stranke, u našim redovima je bilo na listama i u kampanji, a bit će i u vladi puno pripadnika nacionalnih manjina koji su se opredijelili za opće građanske liste. Postoji i ovaj drugi izborni model, i sa ljudima koji su izabrani po tom modelu vrlo ćemo rado surađivati“, kazao je Milanović.

Politika prema BiH bez fige u džepu

Najvjerojatnija buduća ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u srijedu je, nakon razgovora s zamjenikom pomoćnika američke državne tajnice Philipom Reekerom, upitana za mogućnost da Hrvatska povuče svoju tužbu protiv Srbije za genocid, kazala kako svrha takvog načina rješavanja problema nije simbolična, nego praktična!
Vesna Pusić
Vesna Pusić

„Dakle, da se riješi pitanje nestalih, da se riješi pitanje opljačkanih umjetnina i da se riješi pitanje optužnica za ratne zločine. Ukoliko je moguće ta tri problema riješiti međudržavnim sporazumom između dvije zemlje, onda postoji mogućnost i da se stavi na dnevni red mogućnost uzajamnog povlačenja tužbi“, kazala je ona.

Na pitanje što ako se sa srpske strane ne nađe partner za dogovor, Vesna Pusić odgovara:

„Ako nema – nema!"

Inače, u hrvatskoj javnosti već se čuju čuli skeptični komentari oko uspjeha inicijative za sporazumom umjesto tužbi, koji upozoravaju da Srbija ulazi u izbornu godinu, i da se ono što se želi napraviti – napravi što prije.

Što se tiče politike nove vlade prema Bosni i Hercegovini, ona je u utorak navečer u razgovoru za javnu televiziju naglasila kako je službenom Zagrebu BiH važna zbog stabilnosti Hrvatske, ali i zbog stabilnosti cijele regije. Ona je ponovila da će nova hrvatska vlada svoju politiku prema Bosni i Hercegovini voditi bez fige u džepu, i da više nikada neće pokušavati nametati Bosni i Hercegovini bilo kakvo rješenje.

„Mi zaista mislimo da Bosna i Hercegovina treba opstati kao država, mi zaista mislimo da Hrvati trebaju biti ravnopravni i smatramo da tabu-teme ne smiju postojati. Hrvatska nikada više neće pokušati – niti će moći, niti će htjeti – nametati Bosni i Hercegovini bilo kakvo rješenje. Ono mora doći iz Bosne i Hercegovine! Hrvatska pod "a" neće smetati i pod "b" apsolutno će biti spremna sjesti za stol i otvoriti sve teme.“

Ideju trećeg entiteta koju joj je nametao voditelj gospođa Pusić nije htjela ni izgovoriti. Ona ima drugačiji pristup.

„Moja je ideja i prijedlog bila 5 entiteta, od kojih bi 3 bila većinski etnička, a 2 građanska, kao neki zalog budućnosti. I ta mogućnost treba moći biti za stolom. Ako to nije rješenje, ako postoji pametnije rješenje – u redu. A pod pametnije se misli i – svima prihvatljivo“, naglasila je ona.
XS
SM
MD
LG