Dostupni linkovi

Milanović u Vatikanu, ali ne o ugovorima


Bazilika Sv. Petra u Vatikanu
Bazilika Sv. Petra u Vatikanu
Hrvatski premijer Zoran Milanović se u Vatikanu susreo sa papom Benediktom XVI. Ugovori s Vatikanom koji godišnje opterećuju hrvatski budžet sa oko 50 milijuna eura nisu bili predmet razgovora. Dio hrvatske javnosti nije zadovoljan njihovom provedbom niti načinom kako se troši novac koji Katolička crkva prema tim ugovorima dobija od države.

Bilateralni odnosi, potpora Vatikana hrvatskom putu u Europu, stanje u Bosni i Hercegovini i položaj tamošnjih Hrvata – to su bile teme susreta hrvatskog premijera Zorana Milanovića sa papom Benediktom XVI, a potom i sa vatikanskim državnim tajnikom Tarcisijom Bertoneom.

Milanović je kazao kako se nije razgovaralo o međudržavnim ugovorima Hrvatske i Vatikana, niti o njihovoj mogućoj reviziji, da Hrvatska svoje financijske obaveze prema Katoličkoj crkvi uglavnom ispunjava i da to nije loše.
Zoran Milanović
Zoran Milanović

„Dakle, mi nismo govorili niti o raskidanju, niti o reviziji. Hrvatska godišnje po određenim kriterijima Katoličkoj crkvi uplaćuje određeni iznos – javnost zna koji – i to je to!“

Govorilo se i o samostanu Dajla, odnosno zgradi i zemljištu u Istri koje je nakon 45-te podržavljeno kada su talijanski benediktinci optirali za Italiju i otišli iz Hrvatske i Jugoslavije, a koje je HDZ-ova vlada devedesetih poklonila porečkoj biskupiji.

Talijanski benediktinci zatražili su nekretnine natrag, u čemu je i papa Benedikt stao na njihovu stranu. Prošla HDZ-ova vlada onda je pokušala poništiti darovnicu porečkoj biskupiji, ali čini se da ova Vlada traži neki drugi pristup.

„Ne možete očekivati da vas tretiraju kao pravnu i uređenu državu, državu pravne sigurnosti, a da se ponašate tako da nekome nešto date temeljem odluke hrvatskih vlasti, i da to onda 15 godina kasnije poništite i pravite se kao da se ništa nije dogodilo. To nije ozbiljna država!“ kazao je Milanović.

Problem u povratu imovine

Tiskovni ured Svete stolice izvijestio je i da se razgovaralo o regionalnoj suradnji sa posebnim osvrtom na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Granice Bosne i Hercegovine ne smiju se mijenjati, jer nije riječ o privremenoj državi, rečeno je.
Damir Kajin
Damir Kajin

Upravo tema o kojoj se nije razgovaralo – ugovori Hrvatske i Vatikana – najviše zanima hrvatsku javnost. Radi se o pedesetak milijuna eura godišnje iz proračuna (uz dodatni novac za karitativne djelatnosti), kao i o uređivanju vjeronauka u školama, vojnog i policijskog dušebrižništva, ali i povrata crkvene imovine oduzete nakon 45-te i imovinskim pitanjima. Saborski zastupnik Istarskog demokratskog sabora Damir Kajin, koji se izjašnjava kako rimokatolik, za RSE kaže kako nema ništa protiv toga da njegovo dijete ide na vjeronauk, ali da je problem negdje drugdje.

„Prije svega u povratu imovine. Tu se naprosto radi svašta! Tu se ne vraća samo ona imovina koja je za vrijeme komunizma uzeta Katoličkoj crkvi, nego i na različite druge načine. Kako bi se svidjeli Katoličkoj crkvi, kao u slučaju Dajla, vlasti – a pritom ne mislim ni na Račana ni na Milanovića - na taj način pokušavaju 'vrbovati' kler za svoje političke 'igrokaze'. Drugi moment u ovim ugovorima je oslobađanje od plaćanja poreza“, ističe Kajin.

Kajin kaže kako je iz medija doznao da se za opremanje jednog crkvenog objekta u Zagrebu koristio i poludragi kamen oniks, a za opremanje sjedišta biskupa u Osijeku kuhani javor i pečeni mramor, za što je tada prvi - kaže - puta u životu čuo! Zato on želi da se novac iz proračuna za Katoličku crkvu daje strogo namjenski.

„Za njihove socijalne programe, za obnovu kulturnih dobara - crkava i slično – jer su to naši spomenici s kojima se identificiramo, i tome slično. Jednom riječju, nisam za to da se đonom ide prema crkvi - ne daj bože! – ali jasno da se crkvi mora poslati poruku da njeno poslanje nije u politici, već negdje drugdje“.

Povodom Milanovićeve posjete Vatikanu oglasila se i Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba „Protagora“, koja upozorava da su ugovori s Vatikanom uzrok religijski motivirane diskriminacije u školama i vrtićima, da rezultiraju nejednakošću građšana pred zakonom i da su štetni za Hrvatsku i njene građane. Jedan od utemeljitelja udruge, umirovljeni sveučilišni profesor Milan Polić za RSE kaže.

„Ti su ugovori potpisani na jedan vrlo jednostran način, jer po ugovorima Hrvatska sve daje, a ništa ne dobija!“
XS
SM
MD
LG