Dostupni linkovi

Milanović osudio napade i izrazio solidarnost sa Francuskom


Prizor iz Pariza, 14.11.2015.
Prizor iz Pariza, 14.11.2015.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu oštro osudio terorističke napade u Parizu i izrazio "tugu, bol i solidarnost sa velikom francuskom nacijom."

Hrvatskim građanima poručio je da budu mirni i da se ne prepuste malodušnosti i strahu.

"Postoji mogućnost da se pojavi strah. To je normalna ljudska reakcija, ali tome se moramo suprotstaviti. Budite mirni, budite spokojni, ali moramo imati otvorene oči", kazao je premijer.

Sve su nadležne službe na najvišoj mogućoj razini pripravnosti radi zaštite hrvatskih građana i osiguravanja njihove sigurnosti, izvijestio je, i dodao da je na tu temu razgovarao i sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Milanović je naglasio kako "zabrane i žice neće spriječiti da se ovakve stvari dešavaju" i – u kontekstu izbjegličke krize – izrazio nadu da Hrvatska neće morati odstupiti od onoga što radi već dva mjeseca. "Međutim, naš prvi zadatak je osigurati mir i sigurnost naših građana", dodao je.

Na novinarsko pitanje – što bi se moralo desiti da Hrvatska zatvori svoje granice za izbjeglice, Milanović kaže kako ne bi povezivao izbjegličku krizu sa ovom tragedijom, jer se nešto slično u Francuskoj (napad u Parizu na satirički tjednik Charile Hebdo) dogodilo i kada nije bilo izbjegličke krize. Problem sa izbjegličkom krizom treba riješiti u Grčkoj, ponovio je.

On je dodao i kako Hrvatska sebe može lakše zaštititi nego mnoge druge zemlje.

"Manja smo zemlja, manje smo izloženi, nismo veliki igrač, biramo riječi, šaljemo poruke mira, tolerancije i ljubavi, nacionalne vjerske i rasne tolerancije. Puno puta sam naglasio da su to naša islamska braća – to nije patetika, to stvarno osjećam", kazao je Milanović.

U posebnom priopćenju terorističke napade u parizu osudila je i Hrvatska narodna stranka (HNS) , koju vodi tehnička ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"HNS oštro osuđuje bezumni čin koji se dogodio u srcu Pariza te izražavamo sućut obiteljima nedužnih žrtava koje su noćas stradale od terorističkih ruku, cijelom francuskom narodu i francuskoj Vladi", stoji u njihovom priopćenju.

XS
SM
MD
LG