Dostupni linkovi

Milanović na mimohodu: Ne radujemo se tuđoj nevolji


U širem centru Zagreba održan je mimohod povodom dvadesete obljetnice pobjede u vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“. Uz Hrvatsku vojsku, sudjelovala je i policija, vatrogasci i druge interventne službe. Žao mi je svakoga tko je otišao, ali vrata su im i dalje otvorena, kazao je premijer Zoran Milanović po završetku mimohoda.

Mimohodom Hrvatske vojske, policije, vatrogasaca, Hrvatske gorske službe spašavanja i drugih, u koloni dugoj gotovo pet kilometara širim centrom Zagreba , obilježeno je dvadeset godina od pobjede u vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“.

Prvi je dojam da je umjetnički program – od dvanaestogodišnje Riječanke Mie Negovetić koja je izvela državnu himnu „Lijepa naša domovino“, do Mateja Meštrovića i Matije Dedića na klavirima uspio dati primjerenu ravnotežu oklopu, maskirnim odorama i topotu vojničkih čizama.

Premijer Zoran Milanović je pozitivno ocijenio mimohod.

„To je vojska koja jamči naš mir i suverenitet. To je vojska koja je pred 20 godina pobijedila i mi danas slavimo blagdan u kojem se ne radujemo tuđoj nevolji, kako to neki žele pripisati Hrvatskoj. To nije istina. Vidjelo se i po atmosferi ovdje da je to bila jedna pozitivna, ljudska, dobra atmosfera. Ljudima je vjerojatno i srce zaigralo tu i tamo. Lijepo je bilo, i pjesme su bile naše. Šta ja znam, ne znam tko može imati nešto protiv ovog", kazao je premijer.

Povodom kritika iz Srbije zbog obilježavanja „Oluje“, Milanović kaže da se izbjegli Srbi vraćaju u Hrvatsku.

„U Hrvatsku se građani srpske nacionalnosti vraćaju, vratilo ih se jako puno. Kada vidim da ih se barem dio u tom postotku vraća u Vojvodinu, u neke dijelove Bosne i Hercegovine, na Kosovo, onda ćemo moći dobijati savjete. Jer u Hrvatsku se vratilo jako puno ljudi. Žao mi je što su otišli. Otišli su prije nego što je naša vojska došla. Vrata su i dalje otvorena. Tko se htio vratiti, vratio se. Tko hoće, još može", poručio je Milanović.

„Žalimo za svakim izgubljenim životom, hrvatskim ili srpskim“, kazala je nakon mimohoda hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na mimohodu u Zagrebu
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na mimohodu u Zagrebu

„Žalimo za svakim braniteljem. Žalimo za svim civilnim žrtvama i suosjećamo sa svim njihovim obiteljima. Ali isto tako ističemo da je to rat koji mi nismo željeli. To je bio rat koji nam je bio nametnut i koji je bio rezultat agresivne Miloševićeve velikosrpske politike", konstatirala je presjednica.

A sada o samom mimohodu kojeg je pratilo 350 akreditiranih novinara, a nazočila su 42 strana izaslanstva, što je- kažu poznavatelji - pet do šest puta više nego na ranijim obilježavanjima „Oluje“. Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović nije bila u uniformi, već u civilu.

„Zapravo ne čudi naša predsjednica u civilu, zato što su naše Oružane snage pod civilnim nadzorom. To je jedna od osnovnih stvari koje su postignute reformama nakon devedesetih i ovo je jedan fini primjer", komentira vojni analitičar Igor Tabak.

Državna himna, pa povijesne postrojbe, pa ratne zastave šest prijateljskih država – Albanije, Litve, Latvije i Estonije, Poljske i Velike Britanije. Ovaj sastav odraz je međunarodne situacije, ocjenjuje Tabak:

„NATO se u zadnje vrijeme grupira, i mi nismo mogli pobjeći od tog jednog malo šireg konteksta. Sa druge strane, to su sve zemlje s kojima mi imamo vrlo intenzivnu obrambenu suradnju, prema tome nije čudo da su ovdje.“

U mimohodu je sudjelovalo trideset vojnih i policijskih aviona i helikoptera, među kojima i šest aviona za gašenje požara, četiri raketne topovnjače Hrvatske ratne mornarice i dva ophodna broda Obalne straže plovili su Bračkim kanalom, a u Zagrebu mimohod je nastavljen pješačkim postrojbama, pa policijom sa tridesetak vozila među kojima valja izdvojiti mobilni šalterski ured, koji građanima starije diobi u zabačenim krajevima izdaje isprave, pa vatrogascima, Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

Potom opet oklopna vozila, pa tenkovi, pa zvijezde mimohoda - dvije samohodne haubice PzH 2000 kalibra 155 mm upravo kupljene od Nijemaca.

„Na udaljenost od 56 kilometara imaju pogrešku od 5 metara“, kaže zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Dragutin Repinc. Kupljeno ih je 12, 2 su doveze radi mimohoda, ali vraćaju se u Njemačku:

„One se trebaju modernizirati na način da ih treba prije svega prilagoditi hrvatskom jeziku. Dakle, sve što je unutra softverski, komunikacijski što se nalazi mora biti zamijenjeno sa našim sredstvima. To će trajati određeno vrijeme.“

XS
SM
MD
LG