Dostupni linkovi

Milanović: Bez partizanskog pokreta ne bi bilo moderne Hrvatske


Spomen park Brezovica
Spomen park Brezovica

U Hrvatskoj se 22. lipnja obilježava Dan antifašističke borbe, u spomen na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda pred 74 godine, prve partizanske jedinice u tada okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji. Središnja proslava održana je nedaleko od Siska, gdje su se tog dana, na vijest o napadu nacista na Sovjetski savez, okupili komunisti i njihovi simpatizeri i formirali partizanski odred.

U obranu antifašizma, osuda endehazije, potreba da se odlučnije reagira na govor mržnje i njegove manifestacije u društvu – to su glavne poruke sa središnje proslave Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj u šumi Brezovica pored Siska.

„Ona država iz 1941. nije naša država i nikada nije bila,“ poručio je hrvatski premijer Zoran Milanović na proslavi. Moderne hrvatske države ne bi bilo bez partizanskog pokreta, koji je imao neprocjenjivu ulogu u hrvatskoj povijesti, bez onih koji su ga vodili, ali ni bez hrvatskih branitelja, kazao je.

Zoran Milanović
Zoran Milanović

„Živjela moderna Hrvatska! Živio hrvatski antifašizam! Volimo i gradimo svoju Hrvatsku, ovu našu današnju Hrvatsku“, poručio je.

Na proslavi koja je okupila kompletan državni vrh, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović naglasila je da se hrvatski partizanski pokret sa 200.000 boraca razvio kao nigdje u Europi. Hrvatski antifašizam je važna etapa u hrvatskoj borbi za slobodu, a oslobodilačku borbu pokrenuli su upravo hrvatski komunisti.

„Bio je to početak borbe za oslobođenje Hrvatske od okupacije kojoj je ustaški režim pružao podršku u ime ostvarenja hrvatske države, kompromitirajući je, međutim, predajom dijela povijesnih hrvatskih krajeva okupacijskim silama te zločinima i progona na rasnoj i političkoj osnovi. To su povijesne činjenice koje danas, 74 godine od spomenutog događaja, možemo i moramo ustvrditi bez ideoloških i drugih prijepora.“

Antifašizam treba čuvati i njegovati, međutim, komunizam valja odbaciti kao i svaki drugi totalitarni pokret, poručila je. Ona je osudila likvidacije, progone i konfiskaciju imovine nakon '45-te, jer zločin je zločin, ma tko ga počinio.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin upozorio je da do kukastog križa na poljudskom stadionu nije bilo oštre i jedinstvene osude svih političkih stranaka ustaških pozdrava na stadionima, pokušaja revizije povijesti, govora mržnje i slično, ali da se s time zakasnilo.

„Krajnje je vrijeme da se u Hrvatskoj pokrenu sve demokratske snage, od Hrvatske akademije znanosti i umjetnost, javnih i kulturnih radnika, institucija vlasti, stranaka i udruga civilnog društva, da osude djelovanje ekstremne desnice koja ima sve karakteristike povijesnog fašizma, te da se konačno počne primjenjivati zakon koji je vezan uz tu problematiku.“

Socijaldemokratska potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec podsjetila je da hrvatski Ustav izričito naglašava utemeljenje moderne Hrvatske u partizanskom saboru ZAVNOH-u, nasuprot formiranju NDH. Ona se s Habulinom slaže u nužnosti reakcije na govor mržnje, ali ne i u ocjeni razmjera te pojave.

„I u Hrvatskoj veličanje ustaštva i NDH, makar i u sporadičnim primjerima, mora naići na osudu politike, medija, civilnih udruga i građana.“

„Antifašizma bez crvene zvijezde ne bi bilo, a ako uspiju napori revizionista da tu istinu relativiziraju i sakriju, kao narod izgubit ćemo svoj identitet i svoje temeljno antifašističko i demokratsko usmjerenje,“ poručila je socijaldemokratska gradonačelnica Siska Kristina Ikić – Baniček.

„Mi smo slobodna i suverena država jer smo i 1941. i 1991. izabrali teži, ali ispravni put, jer smo jednako '41 kao i '91 znali prepoznati što je moralno ispravno i kojim putem trebamo krenuti. Zato je ovo naše okupljanje iz godine u godinu zalog upravo njima – da nikada nismo skrenuli s njihovog puta, i da i danas dobro znamo koji je pravi put, put koji su nam oni zacrtali te davne 1941. godine. Smrt fašizmu, sloboda narodu!“

Govoreći u ime država članica antihitlerovske koalicije norveški veleposlanik Henrik Ofstad kazao je kako rasističke ideje stoje iza neonacističkog ubojstva 67 mladih ljevičara pred četiri godine u Norveškoj i iza ucrtavanja svastike na Hajdukovom stadionu. Takve je poteze teško spriječiti, ali važno je poslati jasnu poruku da su oni ne samo zločin, već i vođeni potpuno neprihvatljivim idejama.

„U oba moja primjera reakcije državnih vlasti bile su promptne i kristalno jasne, i to je važno. Takve reakcije dugujemo milijunima koji su dali život u borbi protiv nacizma i fašizma, dugujemo djeci i unucima koji više nemaju roditelje da pričaju o strahotama nacizma. Oprostit ćemo, ali ne i zaboraviti!“

Na proslavi je uz prve ljude države, Sabora i Vlade bio i načelnik Glavnog stožera (generalštaba) Hrvatske vojske general zbora Drago Lovrić, bivši predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, više ministara i saborskih zastupnika i drugi.

Proslava, koja je izravno prenošena na 1. programu Hrvatske televizije, zaključena jeglavnom muzičkom temom iz Bulajićevog filma „Bitka na Neretvi“ u izvođenju Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske.

XS
SM
MD
LG