Dostupni linkovi

Odlazak Milana Delčića Delče - muzičara koji je delio dobro


Milan Delčić Delča
Milan Delčić Delča
U beogradskom Domu omladine u sredu je održana komemoracija povodom smrti pevača, kompozitora i dramaturga Milana Delčića Delče, koji je preminuo u nedelju, u 51. godini, posle nekoliko godina borbe sa rakom. Sahrana poznatog muzičara biće obavljena u četvrtak, na Novom groblju u Beogradu.

Delča je ostavio je iza sebe izuzetne muzičke i druge vrednosti, a ono što se nameće kao pitanje je – u kojoj meri je društvo koje ga je okruživalo to prepoznalo i vrednovalo.

Vasiljević: Bio je najintegralniji čovek koga sam poznavao. Nikad nije gnjavio druge svojim problemima.
Odlazak Milana Delčića Delče i dugogodišnja bolest koja je prethodila, bili su veliko iznenađenje, čak, i za brojne prijatelje, što po rečima Aleksandra Vasiljevića Vase, gitariste iz Delčine grupe “U škripcu”, možda najbolje otkriva karakter njegove ličnosti:

“Bio je najintegralniji čovek koga sam poznavao. Nikad nije gnjavio druge svojim problemima i, za razliku od mnogih koji traže ljudsko društvo kad im je teško, on je tražio društvo kad mu je bilo dobro, jer je hteo da deli dobro.”

Milan Delčić pojavio se na umetničkoj sceni osamdesetih godina sa grupom "U škripcu", koja je za kratko vreme postala popularna na čitavoj teritoriji bivše Jugoslavije. Prve snimke, pesme „Proleće" i „Pamflex dom" objavili su na Jugotonovom albumu "ARA" - 1981. koji je okupio sastave druge generacije beogradskog novog talasa.

"Sve je OK"

Snimio je nekoliko zapaženih solo albuma - "Izgleda da mi smo sami", „Delča i sklekovi", „S jezikom u usta". Šira publika pamtiće ga po brojnim hitovima - kao što su: “Siđi do reke”, "Koliko imaš godina", ”Beograd spava”, “Nove godine”, "Hajde lagano'", a prijatelji - po tome što je bio izuzetna ličnost.
Komemoracija povodom smrti Milana Delčića Delče

“Delča je bio veseo. Delča je bio drugačiji od svih nas. Bolji. To je sigurno. Ja mogu samo da mu se zahvalim što je bio jako važan deo najlepšeg perioda mog života i što sam imao tu privilegiju da se družim s njim i da radim, i da se ponekad i posvađamo, ali je njegova neverovatna pozitivna energija uvek stvari izgladila. Nikada nisam upozano nikoga, a verovatno i neću, ko je bio originalnija ličnost i pozitivniji čovek od njega”, kažu Vule i Miloš iz benda “U škripcu”, koji se, nakon višegodišnje pauze, ponovo okupio 2007. godine, na koncertu u Domu omladine.

Grupa je 2008. objavila CD sa kompilacijom 18 najvećih hitova. Prošle godine Delča je, u jednom beogradskom klubu, priredio promociju svojih izdanja, ali malo ko od prisutnih je znao da se bori sa najtežom bolešću.

“Pre deset dana dobio sam Delčin mail. Poslao mi je svoju novu pesmu. Pesma se zove SVE JE OK!. To je bilo pre deset dana”, kazao je Zoran Vulović Vule.

Uz muzičku karijeru Delča se bavio i dramaturgijom. Napisao je i režirao storiju "Lepe, čiste, dobre" u omnibusu "Beogradske priče", a radio je kao dramaturg za TV seriju „Dome, slatki dome".

Milan Delčić Delča ostavio je iza sebe izuzetne vrednosti, a ono što se nameće kao pitanje je – u kojoj meri je društvo to prepoznalo i vrednovalo.

Muzički kritičar Bane Lokner kaže da je Delča, iako u značajnoj meri medijski prisutan u raznim domenima svog delovanja, ipak, podelio sudbinu većine ovdašnjih umetnika.

“Činjenica je da naše društvo ne gleda dobronamerno na sve te stvari. Naše društvo nema sluha, jer mi jednostavno, kao sredina, kao zemlja, nemamo dobar koren i korak sa prošlošću, i na prošlost gledamo na jedan sasvim drugačiji način. Mi živimo zapravo od danas. Šta radimo, radimo od danas. Sutra ne postoji, juče nije nikad ni postojalo. Ko se u tom haosu snalazi, on za sebe uzima najbolji deo kolača. Delča jednostavno ima, i imao je, svoje mesto pod suncem i ja verujem da će to istorija na neki način prepoznati ako, već, društvo na adekvatan način nije”, smatra Lokner.

U Skripcu - Nove Godine - originalni spot iz 1983. godine

U Škripcu: "Nove Godine" originalni spot iz 1983. godine

XS
SM
MD
LG