Dostupni linkovi

Milan Lukić prebačen u Estoniju


Milan Lukić
Milan Lukić
Bivši vođa paravojnih formacija bosanskih Srba Milan Lukić prebačen je iz haškog pritvora u estonski zatvor gdje će služiti doživotnu kaznu zatvora. Na nju je osuđen kao organizator i počinitelj jednog od najgorih zločina u Višegradu – spaljivanja mnoštva civila bošnjačke nacionalnosti.

Podsjetimo Milan Lukić je proglašen krivim za spaljivanje dvije grupe žena, djece i staraca zatvorenih u kućama u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac.

U tim "živim lomačama" 14. i 27.lipnja 1992. godine izgorjelo je više od stotinu osoba. Pored toga proglašen je krivim za streljanje dvije grupe bošnjačkih civila na obali Drine i ispred tvornice Varda, za ubojstvo Hajre Korić i zlostavljanje zatočenika u logoru Uzamnica.

Njegovom rođaku, bivšem višegradskom policajcu Sredoju Lukiću, drugostupanjski žalbeni suci smanjili su kaznu s 30 godina na 27 godina zatvora, kao pomagaču prvooptuženog Milana, oslobodivši ga pri tom odgovornosti za zlostavljanje zatočenika u Uzamnici.

VIDEO LINK: Drugostupanjska presuda


Milana Lukića smatra se odgovornim za otmicu Bošnjaka iz vlaka u Štrbcima, kao i za otmicu grupe Bošnjaka iz autobusa na liniji Sjeverin 1992.godine koji su potom odvedeni u motel Vilina Vlas, gdje su zlostavljani, a potom ubijeni na obali Drine.
U vezi spornih otmica Lukić je privođen čak tri puta, no puštan je navodno zbog nedostatka dokaza, što je za mnoge analitičare pokazatelj potvrde glasina da je bio suradnik srbijanske tajne službe DB-a (Državna bezbjednost).

Tijekom suđenja Lukiću mogli su se čuti iskazi žrtava koje su masovno silovane u zloglasnom motelu, no haško tužiteljstvo nije ga gonilo zbog tih zločina, navodno zbog ubrzanja postupka, a zbog čega su prosvjedovala udruženja žrtava.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG