Dostupni linkovi

Milan Kovačević o obećanom prosperitetu Srbije: Ja sam pesimista


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Svetski ekonomski forum koji okuplja najuspešnije biznismene i premijere 40-ak zemalja, među njima je i premijer Alekandar Vučić, počinje 20. januara u Davosu u Švajcarskoj. Svet sa nestrpljenjem očekuje šta će reći najuticajniji ljudi u svetskoj ekonomiji, da li će u 2016. godini svet potresti novi talas recesije?

Ekonomija Kine ostvarila je u 2015. godini rast za 6,9 odsto, što je najmanje u poslednjih 25 godina, navodi se u novoobjavljenim zvaničnim podacima. Kineski privredni rast, kao druge ekonomije sveta, pokretač je globalne privrede, pa je ovaj podatak zabrinuo investitore širom sveta.

Francuski premijer Franosa Oland proglasio je ekonomsko vanredno stanje i rekao da je vreme da se redifiniše francuski ekonomski i socijalni model.

Poslednji lider Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov upozorio je da Rusija mora pronaći rešenje za oslabljenu ekonomiju, dan pošto je ruska rublja zabeležila najnižu vrednost. Ruska valuta je izgubila 60 odsto vrednosti u odnosu na zapadne valute u poslednje dve godine, a cena nafte, najveći ruski izvozni proizvod, beleži pad.

Da li je, u takvim okolnostima, realno ono što tvrdi premijer Srbije Aleksandar Vučić, upitan kako će se ekonomska situacija u svetu odraziti na srpsku ekonomiju, da se Srbija dobro pripremila i da bi privredni rast ove godine trebalo da ide preko dva odsto, a da će, ukoliko se završi posao sa kineskom kompanijom Hbis o Železari i EU to odobri, rast biti i veći?

Ekonomista Milan Kovačević kaže da je, što se tiče najavljenog ekonomskog prosperiteta Srbije u 2016-oj, pesimista:

Milan Kovačević
Milan Kovačević

„Mi već godinama imamo niži ekonomski rast nego u svetu. Što znači da najveći deo problema ovisi o nama, od naših pogrešnim merama i potezima. Premalo radimo mi sa naše strane da nam bude bolje. Naravno da će događanja u svijetu, nepovoljna ekonomska kretanja, imati značajan uticaj na nas. Na prvom mestu je važno šta će se događati u EU, jer smo najviše povezani sa njom. Ova događanja će se odraziti na finansijska tržišta. Poskupeće krediti za zemlje u razvoju, kao što smo mi, što će otežati ideju da se oslobodimo spirale rasta zaduženosti“, kaže Kovačević.

On ipak naglašava da se njegov pesimizam za Srbiju u 2016. godini odnosi pre svega na neke poteze vlasti.

„Budžet za 2016. je preterano uvećao dažbine pa će vrlo teško biti građanima, a pogotovo privredi da se u većoj meri pokrene. Poreski prihodi su povećani za osam od sto, što je znatno više od inflacije i privrednog rasta. Znači, još veći teret i privredi i građanima. Pri tom je smanjen deo koji će se izdvajati za kapitalna ulaganja. Kako će onda privreda namaknuti investicije da bi povećala izvoz? I kako će građanima biti obezbeđeno obećano poboljšanje“, pita se Kovačević.

XS
SM
MD
LG