Dostupni linkovi

Dodikovo poigravanje sa antiameričkim raspoloženjem


Vlastimir Mijović, novinar i urednik iz Sarajeva, za “Zašto? analizira odbijanje američke amabasade u Sarajevu da predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku odobri diplomatsku vizu kako bi prisustvovao privatnom balu u Washingtonu u čast inauguracije Donalda Trumpa za predsjednika SAD.

  • Prilika

Nakon jednog zatišja oko američkih izjašnjavanja o ulozi Milorada Dodika i njegove politike u destabilizaciji Bosne i Hercegovine ili u nedostatku snage da se ona stabilizira, dobili smo jednu, ja bih je nazvao, "afericu" kojom i jedni i drugi žele da nadomjeste nekakav, po mom mišljenju, vakum koji je bio prisutan posljednjih mjeseci.

Igrica se zapetljala oko Dodikovog odlaska na svečanosti povodom dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću i po mom mišljenju u čitavoj ovoj priči niti je ko šta dobio, nije ko šta izgubio.

Premda, Dodik vjerovatno računa da je malo dobio jer je pokazao da “mrski Amerikanci” neće da mu dozvole dolazak na njihovo tlo.

Amerikanci su iskoristili priliku da mu kažu ono što nam je već dobro poznato, da oni ne odobravaju način na koji on vodi političke poslove separatističkim putem.

  • Depeša

Međutim, nikavog specijalnog, po mom mišljenju, doprinosa za poboljšanje situacije u BiH u svemu tome nema.

Ja bih rekao da je američkim diplomatskim službama već stigla određena depeša da drže na sistemu toplo-hladno, odnosni uključene u razmatranje, sve probleme u svijetu u ovom periodu tranzicije vlasti između Obame i Trumpa te su oni tako osvježili neke svoje stavove što se tiče BiH.

Mislim da nema nikakvih razloga da se bilo ko ljuti, u ovom slučaju Dodik, zato što nije dobio diplomatsku vizu za jednu privatnu posjetu.

On je to iskoristio i svjesno je išao na to, sasvim sigurno, znajući da je neće dobiti kako bi u, inače antiamerički rapoloženoj, Republici Srpskoj dobio još nešto poena.

  • Igrice

Ono što je ovdje na čas bilo zanimljivo, ali svojim daljim reagovanjem američka ambasada to nije potkrijepila, nije htjela u to da ulazi, je da li je Dodik bio ucjenjivan?

Da li je pomoćnik državnog tajnika Hoyt Brian Yee koji je s njim razgovarao telefonom u prisustvu ambasadorice, eventualno nudio diplomatsku vizu u zamjenu da se Dodik eventualno odrekne nekih svojih stavova?

No, to ostaje jedna od tajnica kakvih u Bosni i Hercegovini ima puno.

Ono što bih rekao za kraj je da su ovo samo igrice i ni na kakav način ne govore niti o američkoj politici prema BiH, niti o odnosu Milorada Dodika prema onome što bi trebala biti rješenja za smirivanje situacije u našoj zemlji.

XS
SM
MD
LG