Dostupni linkovi

Mijatović: Novi makedonski zakoni o medijima veoma dobri


Dunja Mijatović u razgovoru sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim u Skoplju
Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović ocenila je nakon trodnevne posete Makedoniji da su zakoni o medijima koji su nedavno usvojeni veoma dobri i pozdravila činjenicu da su prihvaćene mnoge od primedbi OEBS-a.

Ona ističe da sada dolazi važna faza kada se treba videti efekat od ovih zakona, odnosno da li će oni poboljšati stanje medija u zemlji.

“Najvažnije je da zakoni budu implementirani na način kojim će se promovisati nezavisnost medija i pokazati inkluzivnost, te da se čuje glas svih strana. Razgovarala sam o implementaciji i sa pretstavnicima medijske zajednice. Pozitivno je to što je medijska zajednica bila konsultovana i imala je udeo u pripremi zakona. Kompletna uključenost je jedini način za poboljsanje sredine za medije, bez razlike koliko je teško postići to”, ocenila je Mijatović.

Mijatović je razgovarala sa premijerom Nikolom Gruevskim i o kaznama za klevetu i uvredu, koje su, kako je rekla, visoke, te da se time može dovesti u opasnost medijski pluralizam.

Na pitanje dali se Mijatović previše fokusira na tehničke stvari, a ne na radne uslove novinara, ona je odgovorila da je njena uloga da sva pitanja adresira Vladi:

“Ako pogledate moje izjave o jednim od slučajeva, a to je novinar Tomislav Kežarovski, ne mogu se saglasiti da se osvrćem samo na tehnička pitanja, koja su svakako važna, jer mediji moraju funkcionisati preko vladavine prava. Moram da stvari posmatram iz svakog ugla, ali ne mogu da bijem vašu bitku. Imaćete moju pomoć i podršku oko toga, ali na žalost neću se uključiti u ta pitanja. To je moj mandat, ali imam potpuno razumevanje i svesna sam situacije i problema”, kazala je.

Mijatović se osvrnula i na pitanje reklamiranja vlade u medijima, s obzirom na to da je vlada najveći oglašivač u medijskom prostoru u Makedoniji:

“Oni moraju obezbediti potpunu transparentnost, jer to već nanosi štetu medijskoj sredini u zemlji. Ali, problem se mora rešiti sada i ja ću i dalje postavljati to pitanje vlastima u zemlji”, rekla je Mijatović.

Pretstavnica OEBS-a je rekla kako ostaje sprovođenje reformi u javnom informativnom servisu, dodajući da nedostaje solidarnost između novinara o pitanjima od zajedničkog interesa.

Za vreme boravka u Skoplju, ona je posetila i novinara Tomislava Kežarovskog, koji je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog toga što je otkrio identitet zaštićenog svedoka u jednom sudskom procesu.

U međuvremenu, u izveštaju Reportera bez granica, Makedonija je na svetskoj listi pala za jos 6 mesta i sada se nalazi na 123 poziciji, što je najgore u regionu.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG