Dostupni linkovi

Miholjsko ljeto obara rekorde


Ilustrativna fotografija
Rekordno visoke temperature tokom i krajem oktobra najbolji su dokaz da je ove godine Miholjsko ljeto potrajalo, na zadovoljstvo svih onih koji su sunčane dane iskoristili ili to namjeravaju za izlet do mora ili na planinu ili jednostavno za druženje sa prijateljima u kafićima i restoranima.

Sunce i neuobičajeno toplo vrijeme bili su povod da prošetamo ulicama Podgorice i porazgovaramo sa stanovnicima glavnog grada.

Gotovo ljetnje temperature, stanovnici glavnog grada u majicama kratkih rukava i šorcevima, puni kafići i sunčanje na obalama Morače. To je bila slika glavnog grada Crne Gore tokom cijelog oktobra pa i posljednjih dana ovog mjeseca kada će temperature dostići za ovo doba godine zaista visoke vrijednosti, čak do 27 stepeni.

Građani koje smo sreli u ponedeljak niti se, kako kažu, brane od sunca i lijepog vremena niti im je nešto pretjerano vruće.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00
Direktan link


A kako koriste blagodeti lijepog vremena, pitali smo i malo starije Podgoričane:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00
Direktan link


Pojedini stariji Podgoričani pamte da je u oktobru znalo biti toplo i prethodnih godina i decenija.

“Bilo je ranije sunca i lijepih dana ali izuzetno malo u odnosu na ovaj period u oktobru. Čuo sam da će i novembar biti ovakav”, kaže nam penzioner Nikola Maraš.

Da je ove godine toplo kao nikada ranije potvrđuje za RSE i meteorolog Dušan Pavićević:

,,Već sada se može reći da će ova treća dekada oktobra u Crnoj Gori biti najtoplija od kada se vrše mjerenja, a to je još od 1949 . godine. Rijetko se dešava da je treća dekada najtoplija u mjesecu a ovoga puta će biti tako. Koliko god ove visoke temperature u ovo doba godine bile neuobičajene za primorje i Podgoricu, još je neobičnije što su visoke temperature izražene i u sjevernom dijelu Crne Gore gdje se iz dana u dan postižu novi rekordi. Samo na Žabljaku u sedam dana srušeno je nekoliko temperaturnih rekorda.”

Stari kažu da nakon tople jeseni po nepisanom pravilu nastupa oštra zima. No, za meteorologe takva priče ne znače mnogo već se uzdaju u prognoze onih kojima je to posao.

,,Od malena sam se susretao sa raznim mišljenjima komšija u Podgorici, ali i na selu. Neki daju vremenske prognoze na osnovu toga što ih žiga u kostima, nekoga probada, neki to rade prema ponašanju životinja… Neka od tih razmišljanja imaju osnova ali se u njih generalno ne treba pouzdati niti bi bilo na mjestu. Prognostički materijal kaže da će ova zima biti u granicama normale. Svakog 15-og u mjesecu evropski centar izdaje taj najpouzdaniji dugoročni prognostični materijal ali i njega čak treba prihvatiti sa rezervom”, poručuje Dušan Pavićević.
XS
SM
MD
LG