Dostupni linkovi

Migranti dočekali prvi snijeg u Bihaću


"Trenutno imamo više od 2.000 izbjeglica i migranata smještenih u ovom kampu (BIRA-i)", kaže Mite Cilkovski, menadžer prihvatnog centra BIRA.
"Trenutno imamo više od 2.000 izbjeglica i migranata smještenih u ovom kampu (BIRA-i)", kaže Mite Cilkovski, menadžer prihvatnog centra BIRA.

U Bosnu i Hercegovinu ove godine stiglo je više od 23.000 migranata i izbjeglica. Najveći broj njih zbog blizine granice sa Evropskom unijom (EU), stiglo je u Unsko-sanski kanton (USK). Većinu čine muškarci, međutim, među njima je i veliki broj porodica sa djecom, trudnica i djece bez pratnje.

U tri privremena prihvatna centra u USK-u – BIRA u Bihaću, SEDRA u Cazinu i MIRAL u Velikoj Kladuši – smješteno je između 3.000 i 3.500 osoba.

U četvrtom prihvatnom centru, bivšem Đačkom domu u Borićima, trenutno se radi kompletna sanacija, nakon čega će ovdje privremeni dom naći porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje.

Nakon iseljenja iz Đačkog doma, zbog sanacije objekta, migranti i izbjeglice u Bihaću, njih blizu 2.000 smješteno je u prihvatni centar BIRA.

"U ovom trenutku imamo više od 2.000 izbjeglica i migranata smještenih u ovom kampu. To je više od onog predviđenog kapaciteta i mogućnosti BIRA-e ali trudimo se da smjestimo sve koji dolaze u ovaj kamp. U ovom trenutku kamp je 100 posto popunjen, kada su u pitanju naše mogućnosti. Ali trudimo se da obezbijedimo mjesto, bar za one najugroženije, porodice i maloljetnike bez pratnje", kaže Mite Cilkovski, menadžer prihvatnog centra BIRA.

Većina izbjeglica i migranata nije navikla na ove klimatske uslove, niske temperature i snijeg, ali se oni mlađi i hrabriji, poput djece, igraju u snijegu.

Hamza iz Pakistana kaže da nije navikao na ovu klimu i da radije ostaje unutar objekta. Kaže da su uslovi u BIRA-i puno bolji nego što su bili u Đačkom domu gdje je proveo neko vrijeme.

"Tri mjeseca sam bio u Đačkom domu. Uslovi nisu loši iako ima nedostataka. Gužva je kada čekamo hranu i to. Međutim, volonteri i oni koji ovdje rade su jako dobri i puno je bolje nego u Đačkom domu. Nisam navikao na zimu i snijeg pa više vremena provodim unutra", kaže Hamza u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Hamza: Uslovi u BIRA-i su puno bolji
Hamza: Uslovi u BIRA-i su puno bolji

Među izbjeglicama i migrantima u BIRA-i je i 80 porodica sa djecom, 312 osoba, kao 186 maloljetnika bez pratnje.

Oni će za dvije do tri sedmice, po okončanju sanacije, biti izmješteni u Đački dom.

Tridesetdvogodišnja Bedrija Laniz je ovdje sa troje djece. Muž joj je ostao u Sarajevu, a ona i troje djece sa rođacima su došli u Bihać. Svi skupa žele otići u Francusku.

"Uslovi su ovdje puno bolji nego u Đačkom Domu. Toplo nam je, imamo hranu, a zadovoljna sam i odnosom prema djeci. Sve je dobro. Hvala bogu", kaže Bedrija.

Osim smještaja u prihvatnim centrima, migrantima je obezbjeđena i osnovna medicinska njega i osigurana su tri dnevna obroka za koje se konkretno u BIRA- i dalje brine Crveni krst grada Bihaća.

"Crveni krst grada Bihaća opslužuje trenutno negdje oko 1.800 migranata sa doručkom, ručkom i večerom. Što se tiče porodica, opslužujemo ih također sa odjećom, obućom te higijenskim artiklima, mogu reći jednom sedmično", kaže Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta grada Bihaća.

U Crvenom krstu grada Bihaća zahvalni su na brojnim donacijama velikog broja humanitarnih organizacija i udruženja, ali prije svega zahvalu upućuju građanima koji su od dolaska prvih izbjeglica i migranata u ovaj grad pokazali svoju humanost i ljudskost.

Osim u BIRA-i, više od 400 izbjeglica i migranata, porodica sa djecom i maloljetnika bez pratnje već nekoliko mjeseci boravi u Prihvatnom centru SEDRA.

Situacija sa migrantskom krizom donekle se poboljšala i u Velikoj Kladuši, a nakon zatvaranja improviziranog, neuslovnog šatorskog naselja u Trovima i izmještanja onih koji su tu boravili u prostorije MIRAL-a.

U ovom prihvatnom centru trenutno boravi oko 600 izbjeglica i migranata.

Dok se situacija u Bihaću i Velikoj Kladuši poboljšava i stavlja pod kontrolu, apel stiže iz Crvenog krsta Ključ, gdje u mjestu Velečevo, pod otvorenim nebom, već neko vrijeme provode migranti kojima je onemogućen ulazak u USK.

"Jutros je njih osvanulo 26. Spavali su na otvorenom... Ove snježne padavine, hladnoća, katastrofalni odnosno nikakvi uslovi za boravak. Međutim, neki od izbjeglica i migranata tu ostaju i po nekoliko dana dok se ne snađu ili ne nađu neku mogućnost prevoza. Neki čak krenu i pješice za Sarajevo jer ne mogu u USK. Pretežno im pomažu građani Ključa", navodi za RSE Mustafa Lepirica, v.d. sekretara Crvenog krsta općine Ključ.

Crveni krst i dalje radi svoj posao, ističe Lepirica.

"Odnesemo im obrok ukoliko ostaju da prenoće i po tri obroka. Odnesemo voće, slatkiše, mlijeko, a svakodnevno dijelimo i deke. Sinoć je bilo toliko hladno pa smo dijelili i po dvije deke. Situacija je - može se reći nenormalna. Da nije građana Ključa - ne znam šta bi bilo. Snalazimo se kako znamo i umijemo", ističe Lepirica.

U Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) kažu da se broj dolazaka migranta u USK-u smanjio drastično. U poređenju sa dvije sedmice ranije, kada ih je sedmično dolazilo i do 700, ta brojka se sada svela na svega 15.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG