Dostupni linkovi

Jedna osoba poginula, više povređeno u sukobu migranata na severu Srbije


Oko 1.000 izbeglica i migranata kreće se duž severne granice Srbije, u pokušaju da pređu u Mađarsku. Na slici: migranti u Radanovačkoj šumi kod mađarske granice, jun 2022.
Oko 1.000 izbeglica i migranata kreće se duž severne granice Srbije, u pokušaju da pređu u Mađarsku. Na slici: migranti u Radanovačkoj šumi kod mađarske granice, jun 2022.

Jedna osoba je poginula, a više je povređeno 2. jula u sukobu migranata na periferiji Subotice na severu Srbije, potvrdila je policija.

Subotička policija je saopštila da je u šumskom pojasu u blizini mađarske granice kod Subotice došlo do sukoba između dve grupe migranata.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno rade na utvrđivanju svih okolnosti i identifikaciji aktera sukoba dve grupe migranata", saopštila je policija.

U saopštenju se dodaje da je u policiju u Subotici dovedeno više migranata "sa kojima će biti obavljeni razgovori kako bi se utvrdile sve okolnosti incidenta".

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić rekao je prethodno novinarima da je došlo do oružanog sukoba.

On je naveo da ne može da spekuliše da li je reč o krijumčarskim obračunima ili nekom drugom uzroku sukoba, i da se čekaju rezultati policijske istrage.

Zaboravljeni na granici Srbije i Mađarske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Radio televizija Srbije prenela je da je među povređenima i šesnaestogodišnja devojčica.

Oko 1.000 izbeglica i migranata, uglavnom sa Bliskog istoka i iz Azije, kreće se duž severne granice Srbije, u pokušaju da pređu u Mađarsku, uglavnom uz pomoć krijumčara.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana podigla je ogradu na granici sa Srbijom 2015. godine na vrhuncu migrantske krize, a to su učinile i druge zemlje Evropske unije.

Policija u Srbiji je u 2021. godini intenzivirala akcije kako bi sprečila ilegalne prelaske granice - od premeštanja migranata u kampove do hapšenja krijumčara.

U Prihvatnom centru u Subotici boravi oko 300 ljudi, najviše iz Avganistana, Sirije i Pakistana.

U kampovima širom Srbije je oko 4.500 izbeglica i migranata.

XS
SM
MD
LG