Dostupni linkovi

Srbija i EU jačaju mere protiv krijumčarenja migranata


Žandarmerija Srbije privodi osumnjičenog na granici sa Mađarskom, novembar 2023.
Žandarmerija Srbije privodi osumnjičenog na granici sa Mađarskom, novembar 2023.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je da je na sastanku sa predstavnicima Evropske unije (EU) dogovoren nastavak saradnje u cilju dalje zajedničke realizacije Akcionog plana EU u oblasti migracija.

U objavi 7. februara navodi se da je na dvodnevnom sastanku u Beogradu razgovarano o nastavku saradnje u borbi protiv krijumčarenja migranata, readmisiji i povratku, kapacitetima za azil i prihvat, upravljanju granicom i usklađivanju vizne politike Srbije sa EU.

Dodaje se da će se saradnja odvijati uz kontinuiranu finansijsku podršku Evropske unije.

U akcionom planu EU za zemlje Zapadnog Balkana, koji je predstavljen u decembru, definišu se nove mere za jačanje saradnje po pitanju migracija i upravljanja granicama.

Oštrije kontrole na granicama

Predviđeno je 20 operativnih mera koje uključuju upravljanje granicama duž takozvane balkanske migrantske rute, brze procedure dodeljivanja azila i podršku prihvatnim centrima.

Balkanska ruta su pravci kojima se od 2014. migranti kreću ka zemljama Evropske unije. Jedan migrantski put ide od Turske, preko Grčke, Severne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i dalje ka drugim državama EU. Drugi je od Grčke, Preko Bugarske, Srbije i Hrvatske do Nemačke.

Evropska komisija saopštila je da zapadnobalkanskom rutom tokom 2023. prošlo tri puta više migranata nego prethodne godine.

"Moramo da odgovorimo na takav pritisak. Migracije su zajednički problem i sa tim treba zajednički da se borimo", saopštila je Komisija.

Brisel traži uvođenje viza

Kao jedan od osnovnih problema navedeno je da migranati avionima stižu u zemlje regiona, jer im za njih ne trebaju vize, odakle nastavljaju dalje ka EU. Stoga Brisel od Srbije i okolnih država traži uvođenje viza za građane onih zemalja koji u EU idu preko Balkana.

Evropska unija sa Srbijom, Albanijom, Crnom Gorom, i Severnom Makedonijom ima sporazume koji Agenciji za evropsku graničnu i obalsku stražu (Frontex) omogućavaju da učestvuje u čuvanju granica tih zemalja.

Od ovih država traži se i potpuna primena sporazuma o readmisiji kako bi se migranti vratili u zemlje porekla.

Srbija, Mađarska i Austrija potpisale su 16. novembra memorandum o jačanju saradnje u oblasti migracija i zaštite granica koji podrazumeva i zajedničke policijske patrole.

XS
SM
MD
LG