Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruski kanal kriminalizuje migrante


Izvještaj ne sadrži intervjue i izvore za argumentaciju iznešenoh tvrdnji.

"Danju su oni konobari, čistači ulica i građevinski radnici. U večernjim i noćim satima, oni posjećuju teretane ‘za insajdere" i uče da ubijaju."

Ta je tvrdnja objavljena u zapaljivom izvještaju o migrantima iz centralne Azije, emitovanom tokom vikenda na NTV, kanalu koji je u vlasništvu ruskog državnog gasnog giganta Gazproma. To je izazvalo osude na društvenim medijima i ljutnju zbog onoga što su neki gledaoci protumačili kao podsticanje etničkih tenzija, piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Dvominutni klip, postavljen uz hard-rock muziku i nazvan “Borci bez granica”, pokazuje muškarce koji izgledaju kao iz centralne Azije koji prakticiraju borilačke vještine - uz titlove koji objašnjavaju kontekst. U prošloj deceniji, navodi se u izvještaju, broj borbenih klubova u Moskvi se povećao s pet na 100. Polovina njih, kako je navedeno, imaju "etničku boju" i dozvoljeni su samo radnicima migrantima iz centralne Azije.

Članovi ovih klubova, tvrdi NTV, žele da poboljšaju svoju reputaciju među prijateljima i zarade veliki novac na organizovanim borbama. Međutim, nove borbene vještine neki koriste za obavljanje pljački i krijumčarenje, navodi se u izvještaju.

Izvještaj ne sadrži intervjue sa samim migrantima ili s organima za sprovođenje zakona, niti navodi izvore koji bi potkrijepili njihove tvrdnje.

Kada je izvještaj objavljen na Facebooku 15. marta, to je izazvalo pozive da se NTV blokira zbog podsticanja rasnih tenzija, što je prema ruskom krivičnom zakonu protivzakonito.

"Jesam li ja jedini koji misli da NTV širi etničku mržnju?" upitao je jedan korisnik.

"Ljudi, podnesite žalbe protiv ove publikacije!!!" napisao je drugi.

Izvještaj je sadržavao i mnoštvo ksenofobičnih komentara, ali mnogi su stali u odbranu radne etike migranata iz centralne Azije u Rusiji, koja po službenim podacima broji između 2,7 i 4,2 miliona ljudi, uglavnom iz Uzbekistana, Tadžikistana i Kirgistan.

"Zna li NTV da oni ponekad rade vikendom i spavaju po dva sata, jer su plaće konobara ili taksista male, a većinu novca šalju kući?" jedan korisnik je napisao.

Migranti iz Kirgistana beru kupus u polju nedaleko od sibirskog sela Berjozovka u blizini Krasnojarska u oktobru
Migranti iz Kirgistana beru kupus u polju nedaleko od sibirskog sela Berjozovka u blizini Krasnojarska u oktobru

Među nekoliko statističkih podataka koji se navode u izvještaju, jedan se ističe: Od kasnih 1990-ih, Moskva je doživjela četverostruko povećanje "etničkih zločina", tvrdi izvještaj, a bivši sovjetski građani odgovorni su za 40.000 zločina svake godine. Polovina počinilaca su iz centralne Azije, a njihove organizovane kriminalne grupe aktivno regrutuju učesnike ilegalnih borbenih klubova.

Statistike o kriminalu migranata u Rusiji su u koliziji, ali zvanični izvori ukazuju na to da su tvrdnje NTV pogrešne.

Ured glavnog tužioca je u svom izvještaju za 2017. zabilježio 41.047 zločina koje su počinili strani državljani, od čega su 36.233 ili 88,3 posto - manje od broja koje je navela NTV - počinili građani Zajednice nezavisnih država, međunarodne organizacije simboličkog mandata, a koju čine Rusija i osam drugih bivših sovjetskih republika, uključujući i one u Centralnoj Aziji. Ta brojka za 2018. je još niža na 34.323 zločina - što znači pad za više od 5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ruski mediji imaju tendenciju da široko izvještavaju o incidentima koji uključuju Azijate i nerijetko objavljujući neutemeljene tvrdnje o radnicima migrantima.

Dana 16. juna 2018. godine, u danima otvaranja Svjetskog prvenstva u Moskvi, 28-godišnji kirgiski građanin Čejngiz Anarbek skrenuo je s puta u centru grada i upao u gomilu na susjednom pločniku, ranivši sedam ljudi i bacajući sjenu nad međunarodnim sportskim događajem koji je trebalo da podigne imidž Rusije u inostranstvu.

Ruski mediji su odmah nagovjestili da je Anarbek bio pod utjecajem alkohola. U jednom intervjuu, Anarbek je rekao da je dodao gas, nakon što je neposredno prije incidenta radio 20 sati, i imao samo tri sata sna.

Međutim, prilog “Borci bez granica” koristio je Anarbekovu biografiju kao dokaz opasnog trenda. U izvještaju se tvrdi kako on sada radi kao šef kuhinje u Moskvi i da u slobodno vrijeme učestvuje na turnirima u mješovitim borilačkim vještinama kako bi isplatio kaznu od 500.000 rubalja (oko 7,700 dolara) koju je dobio nakon incidenta.

"Šta će on uraditi ako njegova sportska karijera ne potraje?" zaključak je izvještaja.

Uprkos zapaljivom tonu izvještaja NTV-a, koji je skoro 20.000 puta pregledan na sajtu kanala, postoje indicije da je ksenofobija u Rusiji u opadanju.

U svom izvještaju iz januara 2019. godine, Sova centar, neprofitna organizacija koja prati nacionalizam u Rusiji, primijetila je pad zločina iz mržnje posljednjih godina i skromno poboljšanje djelotvornosti sprovođenja zakona u ovoj oblasti.

XS
SM
MD
LG