Dostupni linkovi

Najmanje 39 migranata poginulo u požaru kod granice Meksika i SAD


Meksička policija pored tijela migranata koji su poginuli u požaru nedaleko od granice sa SAD, Siudad Huarez, Meksiko, 28. mart 2023.
Meksička policija pored tijela migranata koji su poginuli u požaru nedaleko od granice sa SAD, Siudad Huarez, Meksiko, 28. mart 2023.

Vatra koju su migranti zapalili u znak protesta protiv očekivane deportacije je ubila najmanje 39 osoba u meksičkom imigracionom centru nedaleko od granice sa Sjedinjenim Državama, navele su vlasti u utorak, 28. marta.

Požar je izbio uoči ponoći na objektu Nacionalnog instituta za migracije (INM) u Siudad Huarezu, čime je otpočela mobilizacija vatrogasaca i vozila hitne pomoći.

Novinar agencije AFP je svjedočio kako forenzičko osoblje odnosi desetine tijela sa parkinga INM-a, gdje je još nekoliko tijela položeno i pokriveno ćebadima.

Prema INM-u, najmanje 39 imigranata je ubijeno a 29 je povrijeđeno, navode iz centra u kojem se nalazilo 68 odraslih muškaraca iz Centralne i Južne Amerike.

Migranti su sami započeli požar, tokom demonstracija nakon što su saznali da će biti deportovani, rekao je predsjednik Meksika, Andres Manuel Lopez Obrador.

"Stavili su strunjače na vrata skloništa i zapalili ih u znak protesta, ali nisu pretpostavljali da bi moglo prouzrokovati ovu stravičnu tragediju", rekao je novinarima.

Prethodnih dana, brojni migranti su zadržani u ovom objektu nakon što su lokalni vlasti pohapsile ulične prodavce, od kojih su neki bili stranci.

Na lokaciji, rano u utorak, zabilježeno je značajno prisustvo vojske i nacionalne garde.

Siudad Huarez, susjedni grad El Pasa u Teksasu, jedan je od pograničnih gradova gdje su zaglavljeni brojni neevidentirani migranti koji traže utočište u SAD-u.

Nove mjere administracije američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), uvedene u februaru, znače da migranti moraju prvo da se prijave u azil u jednoj od zemalja kroz koje prolaze na putu za SAD, ili da se prijave onlajn putem aplikacije američke vlade.

Oko 200 hiljada ljudi pokušava da pređe iz Meksika u SAD svakog mjeseca.

Većina je iz Latinske Amerike, te navode da je siromaštvo i nasilje u njihovim zemljama razlog zašto traže azil.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), više od 7.600 migranata je umrlo ili nestalo na putu za SAD od 2014. godine.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG