Dostupni linkovi

Migranti zašivenih usta traže ulazak u Makedoniju


Pedesetak migranata u ponedeljak je protestovalo na makedonsko-grčkoj granici, tražeći da im vlasti dozvole da uđu u Makedoniju i nastave put ka nekoj od zapadnoevropskih zemalja.

Oni se već šesti dan okupljaju u međugraničnom prostoru i polugoli i zašivenih usta traže da makedonske vlasti ukinu odluku o selekciji izbeglica i migranata prema kojoj propuštaju samo ljude koji dolaze iz ratom zahvaćenih država - Sirije, Iraka i Avganistana.

Neki od njih štrajkuju glađu, odbijaju svaku vrstu humanitarne pomoći i neće da se vrate nazad.

Iz UNHCR kažu da su danas ostali najuporniji, a da se većina zbog niskih temperatura povukla u prihvatni centar na grčkoj strani. Oni ističu da zbog odluke vlade o selekciji izbeglica i migranata imaju problem prilikom njihove registracije.

“Na primer kada se radi o mešanim brakovima, porodicama u kojima ima državljana različitih zemalja, a ima i mnogo ljudi koji su izgubili lične dokumente. Tu su i Palestinci kod kojih su stvari još komplikovanije. Selekcija na osnovu nacionalnosti stvara jednu veoma kompleksnu situaciju ‘crnog’ i ‘belog’, a to uopšte ne pomaže u rešavanju ovakvog kompliciranog stanja”, kaže Ljubinka Brasnarska iz UNHCR-a.

Iz MUP-a informišu da nema velikih zastoja u registraciji izbeglica koji dolaze sa zaraćenih područja i da je stanje na južnoj i severnoj granici mirno.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Nikola Poposki na sastanku sa ambasadorima zemalja EU je ponovio da Makedonija neće propuštati takozvane ekonomske migrante, niti ih može zbrinjavati na svojoj teritoriji.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG