Dostupni linkovi

Kreveti i madraci za migrante u šatorima kod Lipe

U kamp 'Lipa', tridesetak kilometara od Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6.januara, su dopremljeni kreveti i madraci za nekoliko stotina migranata koji borave u tom kampu.

Pripadnici Oružanih snaga BiH su prije nekoliko dana postavili 19 šatora u okviru kojih će biti postavljeni kreveti. Vojni šatori su postavljeni na obližnjoj parceli i trebali bi poslužiti kao privremeni smještaj do potpune izgradnje i opremanja kampa.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Selmo Cikotić i predstavnici Unsko-sanskog kantona (USK), dogovorili su u nedjelju, 3. januara da će stotine migranata koji borave u prihvatnom centru 'Lipa' ostati na ovoj lokaciji dok se kamp adekvatno ne osposobi i postigne dogovor o ravnomjernoj raspodjeli tereta migrantske krize na sve dijelove države.

Više od 5.400 izbjeglica i migranata smješteno je u privremenim prihvatnim centrima koje finansira EU u BiH, međutim trenutni kapacitet skloništa je nedovoljan i različiti nivoi vlasti u BiH ne slažu se sa otvaranjem dodatnih kapaciteta na teritorijama pod njihovom kontrolom.

XS
SM
MD
LG