Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za krijumčarenje migranata preko Drine


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv Kamrana Zakhila i Darwisha Zainullaha, državljana Afganistana, koji se terete da su organizovali i realizovali krijumčarenje veće grupe migranata čamcem preko vodene granice na Drini, u blizini Zvornika (entitet Republika Srpska).

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, optuženi se nalaze u pritovoru i terete se da su, djelujući zajednički i u dogovoru i radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, organizovali, omogućili i lično učestvovali u krijumčarenju veće grupe migranata iz Republike Srbije, preko vodene granice na Drini, na teritoriju BiH.

“Optuženi Kamran Zakhil i Darwish Zainullah su 23. aprila 2021. godine, na području mjesta Kozluk, u opštini Zvornik, u noćnim satima, izlažući ih opasnosti za sigurnost kao i opasnosti od utapanja, prevezli čamcem 11 migranata sa područja Srbije u BiH, nakon čega su ih otkrili i uhapsili policijski radnici Granične policije BiH”, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva BiH, u grupi migranata bili su državljani Pakistana, Afganistana, Sudana, Eritreje i Togoa, koji nisu imali dokumente za zakonit ulazak i boravak u BiH, te su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

XS
SM
MD
LG